Islanda vede adoptarea euro ca singura opţiune pentru a preveni un nou colaps

Autor: Radu Bostan 02.10.2012

Islanda se pregăteşte pentru renunţarea la moneda proprie, krona, şi vede adoptarea euro ca singura opţiune pentru a preveni un nou colaps după ridicarea restricţiilor fluxurilor de capital. Aceste controale au fost introduse în 2008 pentru a proteja krona, care s-a depreciat cu 80% după colapsul sistemului bancar islandez, scrie Bloomberg.

"Există un risc de a avea mereu controale de capital dacă Islanda continuă să folosească krona. Nu spun că este imposibil să eliminăm restricţiile şi să reintroducem krona prin alte măsuri de susţinere. Totuşi, în opinia mea, soluţia deşteaptă ar fi să continuăm eforturile pentru a intra în Uniunea Europeană şi în zona euro", a spus ministrul islandez de finanţe Katrin Juliusdottir.

Fondul Monetar Internaţional estimează că active îngheţate de restricţii reprezintă 23% din economia de 13 mld. dolari a Islandei, dar cifra "ar putea creşte substanţial" pe măsură ce băncile îşi lichidează averile. După ce sistemul bancar a intrat în incapacitate de plată a unei datorii totale de 85 mld. dolari în 2008, restricţiile impuse schimburilor de valută au făcut ca investitorii să nu poată repatria plasamente în krona în valoare de opt mld. dolari, potrivit estimărilor Arion Banki.

"Fiind o ţară care vrea legături comerciale solide cu comunitatea internaţională, ne este dificil să folosim krona ca monedă. Acest lucru este clar. Moneda noastră este extrem de volatilă şi sensibilă la factorii externi," a mai spus ministrul.

Islanda va organiza alegeri generale în luna mai, iar scepticismul cu privire la adoptarea euro a crescut pe măsură ce economia şi-a revenit şi rata şomajului a scăzut sub 5%, faţă de peste 9% imediat după criză. Dintre cei 63 de membri ai Parlamentului, 39 se opun continuării discuţiilor cu UE şi ar putea determina legislativul să ceară renunţarea la pregătirile pentru aderare înainte de alegeri, potrivit unui sondaj din august.