Deţinuţilor cu lucrări publicate li se consideră 4 zile executate pentru 2 zile de muncă - proiect

Autor: Liviu Dadacus 03.10.2012

Deţinuţilor care au lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate li se vor considera, pentru eliberare condiţionată, 4 zile executate pentru 2 zile de muncă, potrivit unui proiect de lege iniţiat de către deputatul Nicolae Păun, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului.

Proiectul legislativ modifică articolul 76, alineatul 1, litera f) din Legea 275/2006, care prevedea că deţinuţilor cu lucrări ştiinţifice publicate li se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă, majorarea de o zi fiind prevăzută de această iniţiativă legislativă.

De asemenea, prin acest proiect de lege se elimină prevederile de plată a orelor suplimentare pentru deţinuţi, aceştia menţinându-şi posibilitatea de munci 10 ore pe zi, dar nu mai mult de 50 de ore pe săptămână, însă fără plată.

Iniţiatorul îşi motivează necesitatea adoptării acestor noi reglementări prin alocarea unor sume din ce în ce mai mari pentru întreţinerea deţinuţilor şi prin existenţa unui număr din ce în ce mai mare de condamnaţi cazaţi în spaţii care nu asigură norma.