TeamNet vede piaţa locală de cloud computing la 100 mil. euro în 4-5 ani

Autor: Radu Racu 03.10.2012

Piaţa de cloud computing - servicii de calcul şi stocare de date online - va atinge o valoare de 100 de milioane de euro în următorii 4-5 ani, pe mă­sură ce tot mai mulţi utilizatori din mediul de afaceri vor opta pentru soluţii online, mai ieftine şi mai accesibile decât variantele tradiţionale, estimează Bogdan Padiu, directorul executiv al TeamNet, un furnizor local de soft şi soluţii IT cu afaceri de 34 mil. euro anul trecut.

"Piaţa de cloud-computing va înregistra şi în România un ritm rapid de dezvoltare, până la circa 100 de milioane de euro în următorii patru-cinci ani, iar cele mai mari cote vor fi împărţite de câţiva jucători mari", a declarat Padiu pentru Ziarul Financiar.

Până în prezent serviciile de cloud-computing de pe piaţa locală erau oferite de multi­naţionale mari, ca Microsoft şi Google, însă oferta lor nu era adaptată nevoilor firmelor româneşti, de aceea cred că vom deveni lideri de piaţă cu platforma noastră, a mai spus Padiu.

Primele oferte de soluţii de cloud computing pentru companii din România au fost lansate în urmă cu aproximativ un an, astfel că în prezent nu există date privind valoarea actuală a pieţei, spune Padiu. La nivel mondial, industria de cloud-computing a fost evaluată în 2012 la 109 miliarde de dolari de către compania de cercetare de piaţă Gartner.

Grupul TeamNet a lansat miercuri în România programul Ymens, o platformă de cloud-computing destinată IMM-urilor. Proiectul Ymens se adresează companiilor cu până în 250 de angajaţi şi oferă în primă fază nouă categorii de soluţii online de gestiune a activităţii firmei, cum ar servicii de facturare, ordonare şi planificare a comenzilor, gestiunea clienţilor sau recrutare de personal. Serviciile Ymens pot fi achiziţionate ca pachet sau abonament, cu preţuri care variază între 3 şi 15 euro pentru fiecare utilizator.

Companiile pot accesa aceste soluţii plătind abonamente pentru fiecare utilizator, dar fără a mai cumpăra servere sau licenţe software suplimentare, potrivit oficialilor Teamnet.

Platforma de cloud-computing Ymens, dezvoltată cu tehnologie Microsoft, este rezultatul unei iniţiative lansate în 2010 de directorul TeamNet, în care s-a investit până în prezent 1 milion de euro. "Până la finalul anului viitor vom mai aloca cel puţin 1 milion de euro în această direcţie din programul de investiţii de circa 5 milioane de euro pe care îl avem pregătit pentru 2013", a spus Padiu.

Ymens poa­te fi accesată de pe orice calculator, laptop sau tabletă care deţine o conexiune la internet.

Un număr de peste 5.000 de utilizatori din România folosesc în prezent serviciile de cloud computing integrate în platforma Ymens, iar ţinta pentru sfârşitul anului 2013 este de peste 100.000 de utilizatori. "Este un proiect ambi­ţios, dar gândiţi-vă că pentru IMM-urile din România lucrează 2,5 milioane de persoane. Odată ce firmele vor înţelege diferenţa de costuri fără riscuri de securitate vom avea tot mai mulţi abonaţi pe serviciile de cloud-computing", a argumentat Bogdan Padiu.

Serviciile de cloud-computing lansate de TeamNet se concentrează pe segmentul firmelor mici şi mijlocii, însă directorul companiei nu exclude tranzacţii şi cu instituţii publice. "Probabil că vom intra ulterior şi pe sectorul public, dar pot să vă spun că acela va fi un proiect separat de Ymens", a argumentat el.

TeamNet a încheiat anul 2011 cu afaceri de 34 de milioane de euro, în creştere cu 65% faţă de anul anterior, o mare parte din avans fiind susţinută de contractele încheiate cu statul. Circa 70% din afacerile TeamNet au provenit anul trecut din contracte cu statul român, coform unei declaraţii acordate în 2011 Ziarului Financiar de către Bogdan Padiu.

Pentru anul 2012 directorul companiei a susţinut că afacerile se vor menţine pe plus dar nu a precizat rata de creştere. În privinţa serviciilor de cloud-computing, Padiu afirmă că ponderea acestei divizii va creşte la 20-25% în totalul afacerilor companiei "în următorii 2-4 ani".

Grupul TeamNet are sedii în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti, dar şi în Bruxelles, Chişinău, Belgrad şi Ankara. Directorul companiei afirmă că divizia de cloud-computing va ţinti şi pieţe externe după dezvoltarea afacerii pe plan local, însă "asta se va întâmpla peste circa 2 ani".

Compania a fost fondată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care şi-a vândut însă în acest an toate participaţiile pe care le deţinea la firme IT&C, de la teamnet până la eMag, Flanco sau 2K Telecom.

În prezent, conform datelor de la Registrul Comerţului principalul acţionar al grupului TeamNet este compania Fintech Investment, cu sediul la Londra, care deţine 49,91% din titluri. Directorul Bogdan Padiu deţine 15,81% din acţiuni, restul titlurilor fiind deţinute în proporţii variabile de alte 17 persoane fizice.

Cum funcţionează

Un departament de contabilitate şi vânzări din cadrul unei companii poate gestiona starea contractelor şi facturilor, atât cele emise, cât şi cele încasate, situaţia comenzilor făcute, livrate sau în curs de livrare, toate cu ajutorul unei funcţii livrate de serviciul Ymens, accesibilă de pe orice terminal fix sau mobil cu o conexiune la internet. Alternativa folosită până acum implică de cele mai multe ori dosare din hârtie sau documente informatice care pot fi întocmite doar după achiziţionarea unui software de lucru, cum este, spre exemplu, suita de programe Microsoft Office.