Cazul Oltchim, la Parchet: Vulpescu a plătit cu funcţia, Diaconescu trebuie să dea explicaţii

Autori: Carol Dan , Iulian Anghel 03.10.2012

Procurorii trebuie să decidă în ce măsură întreaga poveste a privatizării eşuate de la Oltchim se înscrie în sfera infracţiunilor, după ce Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. OPSPI susţine că Diaconescu a indus în eroare autorităţile pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea.

Demersul era aşteptat, el fiiind anunţat la 1 octombrie de premierul Victor Ponta, iar în această afacere a căzut un cap, cel al şefului OPSPI, Remus Vulpescu, care şi-a înaintat ieri demisia, o demisie şi ea anticipată întrucât fusese vehiculată de ministrul economiei Bogdan Chiţoiu în momentul în care a fost făcut public eşecul privatizării Oltchim.
În vreme ce scandalul se mută la Parchet şi, probabil, şi în instanţă, acţiunile Oltchim pe bursă - care fuseseră suspendate de la tranzacţionare vreme de opt şedinţe - s-au prăbuşit cu 14,98%, aproape de limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, corecţia fiind generată de eşecul privatizării combinatului.

Ministerul Economiei a anunţat ieri într-un comunicat că Remus Vulpescu şi-a înaintat demisia în urma eşecului privatizării Oltchim. Comunicatul reia acuzaţiile din trecut, anume că privatizarea a eşuat din cauză că Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majori­tar de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 de milioane de euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Drept urmare, a anunţat ieri Ministerul Economiei, OPSPI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului şi a opiniei publice în privinţa sumei pe care o deţine pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim.

Dan Diaconescu a câştigat în urmă cu două săptămâni licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile deţinute de stat la Oltchim după ce a oferit 45 de milioane de euro, cel mai mare preţ, dar la 1 octombrie licitaţia a fost anulată pentru că el nu a prezentat dovada că are banii.
Ministerul Economiei are o justificare pentru acest eşec: "Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian-Dan a şi fost stopată".

Ministerul de resort mai susţine că Diaconescu a săvârşit deliberat "activitatea infracţională", care prezintă elemente "transfrontaliere", a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau le-a obţinut de la terţe persoane şi prin asta a perturbat deosebit de grav activitatea Oltchim şi a OPSPI. Ministerul Economiei nu-şi găseşte sieşi nicio vină şi spune că procedura de licitaţie a fost făcută fără încălcarea vreunei prevederi legale.

La Oltchim domneşte, în continuare, confuzia. Noul director general Mihai Bălan, numit în funcţie marţi, a susţinut ieri că va avea discuţii cu băncile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel încât în termen de două săptămâni să fie repornite instalaţiile şi să fie plătite salariile restante.
Din cele 700 mil. euro datorii ale Oltchim, 130 mil. euro sunt către bănci.