Afacerile nemţilor de la Preh, care produc pentru Audi sau BMW, au crescut cu 76% în primele 9 luni

Autor: Laurentiu Cotu 04.10.2012

Producătorul de componente auto Preh România, furnizor pentru Volkswagen, Skoda, Audi, BMW sau Daimler a realizat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 60 mil. euro, mai mult cu 76% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Luând în considerare rezultatele obţinute în perioada ianuarie-septembrie din acest an, compania şi-a revizuit în creştere estimările şi mizează până la finalul anului pe afaceri totale de 80 mil. euro. Iniţial, Preh România îşi bugetase pentru anul în curs o cifră de afaceri de 70 mil. euro, mai mult cu 40% faţă de anul trecut.

"Cifra de afaceri din acest an va avea o uşoară creştere faţă de ce am previzionat în faza de bugetare. În primele nouă luni, trendul pieţei pe segmentul în care activăm noi, respectiv componente pentru autoturisme din clasa medie, superioară şi de lux, a fost uşor crescător şi credem că se va menţine constant până la finele anului", a declarat pentru ZF Transilvania Mihaela Forgaciu, director general al Preh România.

Compania produce sisteme de comandă, de acţionare şi control pentru autovehicule, clienţii finali ai Preh România fiind producătorii auto BMW, Volkswagen, Skoda, Audi sau Daimler. Componentele fabricate la Ghimbav, judeţul Braşov se regăsesc în toate clasele acestor producători auto, de la cele de serie până la cele exclusiviste, potrivit reprezentanţilor Preh România.

La Ghimbav se produc sistemele de control ale climei, elementul de comandă al consolei centrale (iDrive), comutatoarele multifuncţ ionale pentru volan sau comutatoarele pentru lumini, componente auto care se montează ulterior pe autoturismele BMW, Volkswagen, Audi, Skoda şi Daimler. Preh România a câştigat în acest an un nou client, producă torul auto Skoda, pentru care fabrică comutatoare multifuncţionale pentru volane şi sisteme de control climatizare.

În ceea ce priveşte investiţiile în derulare, compania spune că va finaliza în acest an un program în valoare de 5 mil. euro, ce a prevăzut achiziţionarea de utilaje tehnologice.

În urma acestor investiţii, compania şi-a dezvoltat capacităţile de producţie la 4 milioane de piese anual, de la 1,5 milioane de unităţi în 2010, şi a crescut gradul de complexitate şi de tehnologizare al proceselor de producţie.

O parte din investiţiile din acest an sunt susţinute printr-o finanţare europeană obţinută de Preh în cadrul Programului Operaţional Sectorial - "Creşterea competitivităţii economice" (AM POS CCE), proiect în valoare totală de aproximativ 1 mil. euro.

Compania a investit şi anul trecut aproximativ 6 mil. euro în utilaje şi echipamente necesare creşterii capacităţii de producţie, iar în urma acestei investiţii a fost pusă în funcţiune o linie automatizată de lăcuire. Anul trecut, suprafaţă fabricii Preh din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, a fost extinsă cu 2.000 mp, ajungându-se la 8.300 mp spaţiu de producţie.

Preh Auto are în prezent 540 de angajaţi, cu 115 mai mulţi decât anul trecut. Oficialii companiei spun că recrutările vor continua, iar până la finalul anului vor mai fi angajate încă 20 de persoane.

Preh caută montatori electromecanici, operatori maşini de injectat mase plastice, ingineri în domeniul electronicii, mecatronicii, automatiză rilor şi roboticii, optimizării proceselor şi întreţinerii utilajelor.