Autorităţile din Târgu Mureş se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, pe fondul debranşărilor

Autor: Ela Giurgea 04.10.2012

La Târgu Mureş, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, după ce societatea de termoficare E Star Mureş Energy a reziliat unilateral, în luna iunie, contractul de concesionare pe 25 de ani pe care îl încheiase cu Primăria, din cauza datoriilor.

Dacă atunci mai existau circa 6.000 de familii din oraş ale căror locuinţe erau racordate la sistemul centralizat de termoficare, în prezent reprezentanţii societăţii Locativ, din subordinea Primăriei, căreia i s-a încredinţat temporar furnizarea energiei termice, estimează că vor mai livra apă caldă şi încălzire către 1.000-1.500 de consumatori.

"Suntem în curs de semnare a contractelor cu preşedinţii de asociaţii. Noi estimăm că vor fi 1.000-1.500 de consumatori. Ave m hotărâre de Consiliu Local să furnizăm agent termic doar în blocurile unde au mai rămas minimum 50 la sută dintre consumatori în sistem, iar pentru restul nu vom mai furniza. Reluăm furnizarea apei calde, în cartierul Dâmbu Pietros deja am dat drumul. În ceea ce priveşte încălzirea, aceasta se va relua când vor fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, cu temperaturi scăzute în trei zile consecutive", a declarat directorul societăţii Locativ, Ovidiu Moldovan.

Întrebat cât ar urma să coste gigacaloria, Moldovan a arătat că, din cunoştinţele sale, este în vigoare hotărârea de Consiliul Local care stabileşte că preţul perceput populaţiei este de 231 de lei pe gigacalorie, iar Primăria acoperă diferenţa dintre acastă sumă şi preţul de producţie.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, spune că se aşteaptă la "preţuri uriaşe" la gigacalorie, în condiţiile în care, pe lângă scumpirile la gaz şi electricitate, municipalitatea se confruntă cu problema debranşărilor masive, iar costul de producţie este cu atât mai mare cu cât sunt consumatori mai puţini.

"Sunt convins că va creşte uriaş preţul la gigacalorie. Primarii sunt pur şi simplu spectatori la aceste scumpiri la gaz, la electricitate. Guvernul a spus că va îngheţa preţurile, dar se întâmplă altceva", a spus Florea.

El a adăugat că o estimare făcută recent arată că s-ar putea ajunge şi la un preţ de producţie de 1.200 de lei pe gigacalorie, pentru a furniza apă caldă şi încălzire în blocurile unde mai sunt doar câţiva consumatori în reţea. Florea a afirmat că municipalitatea acordă ajutoare pentru achiziţia de centrale individuale, dar el personal nu va fi de acord să subvenţioneze pierderile unei societăţi, "iar Consiliul Local nu poate vota asemenea aberaţii".

"Le dăm un ajutor celor cu venituri sub 800 de lei pe persoană, le pun şi centrale. Persoanelor din blocuri debranşate le acordăm până la 2.000 de lei ca să-şi achiziţioneze centrale individuale. În niciun caz nu sunt de acord să subvenţionez pierderile unei societăţi, iar Consiliul Local nu poate vota asemenea aberaţii. Avem o estimare care arată că se poate ajunge şi la 800-1.200 de lei pe gigacalorie, la un consum de două gigacalorii lunar", a spus Florea.

La Târgu Mureş, există o centrală termică ce a rămas cu un singur consumator, în timp ce alte două centrale de cartier au câte 66 de familii abonate.

Potrivit autorităţilor, centrala termică din cartierul Tudor, care deserveşte un singur consumator, nu va fi pornită, iar în cazul acestei familii ar putea fi acordat un ajutor social pentru a facilita achiziţia unei centrale termice de apartament.

La celelalte două centrale care au abonaţi puţini există o analiză privind preţul de producţie a gigacaloriei, iar dacă se va constata că acesta "este peste limita suportabilă, peste 400-500 de lei", furnizarea de agent termic nu va putea fi pornită nici acolo.

Anul trecut, în lunile de iarnă, valoarea facturilor emise de E-Star Mureş Energy a fost între 190 şi 270 de lei pentru un apartament cu două camere din Târgu Mureş, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere facturile au fost mai mari cu circa 10 la sută.

Conform contractului de concesionare a sistemului de termoficare al oraşului, târgumureşenii au plătit 231 de lei pe gigacalorie, diferenţa dintre preţul de facturare şi cel de producţie al gigacaloriei fiind suportată de municipalitate.