Costurile facturilor la încălzire în această iarnă la Constanţa şi Buzău, la fel ca iarna trecută

Autori: Cătălin Legănel , Cristina Sterian 04.10.2012

Astfel, la Constanţa, costul facturilor la încălzire va fi similar cu cel achitat iarna trecută, preţul gigacaloriei rămânând, deocamdată, la nivelul celui plătit în luna aprilie 2012, de 341,91 de lei.

Reprezentanţii autorităţilor locale spun că, deocamdată, preţul cu care o gigacalorie este livrată către populaţie rămâne cel stabilit la începutul anului, de 341,91 de lei, astfel că facturile la încălzire vor rămâne similare cu cele din ultimul sezon rece.

La mijlocul iernii trecute, constănţenii care locuiesc în blocuri izolate termic şi au montate repartitoare au plătit, în medie, între 220 şi 250 de lei la un apartament cu două camere, între 250 şi 270 de lei la trei camere, respectiv între 250 şi 350 de lei pentru un apartament cu patru camere. În schimb, la apartamentele fără repartitoare şi neizolate termic, costurile au fost duble.

Tot de iarna trecută, când Guvernul a oprit acordarea de subvenţii şi a păstrat numai ajutorul de încălzire pentru persoanele cu venituri de sub 786 de lei pe membru de familie, Consiliul Local Municipal Constanţa a hotărât să suporte o parte din factură, în funcţie de veniturile fiecăruia. Astfel, cei care au sub 786 de lei pe membru de familie plătesc 170 de lei/Gcal. Pentru cei care au între venituri între 786 de lei şi 840 de lei subvenţia este de 50 la sută din valoarea facturii, pentru cei între 840 - 900 de lei procentul este de 45, iar ajutorul merge până la cei cu venituri între 1.400 - 1.500 de lei pe membru de familie care primesc o subvenţie de 20 la sută din valoarea facturii.

"Sumele sunt alocate şi, dacă de la Guvern nu se modifică nimic, totul rămâne ca anul trecut", a precizat viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău.

Şi la Buzău preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX directorul regiei de termoficare, Constantin Tacea, de şase ani buzoienii plătind 185 de lei pentru o gigacalorie consumată.

Potrivit directorului Regiei Autonome Municipale Buzău, chiar dacă tariful la metrul cub de gaze naturale a crescut cu zece la sută pentru consumatorii industriali de la jumătatea lunii septembrie, la Buzău, preţul gigacaloriei va rămâne neschimbat, cel puţin până la finele anului curent.

Conform sursei citate, investiţiile în sistemul de producere a agentului termic, dar şi în reţelele de transport şi distribuţie, permit proprietarului CET şi regiei să menţină acelaşi preţ - 185 de lei/pe gigacalorie.

"Deşi a crescut preţul gazelor naturale, a apei reci şi a energiei electrice, s-a convenit să ţinem fără un efort suplimentar al Consiliului Local preţul de 185 pe gigacalorie cel puţin până la 1 ianuarie. Şase ani sunt încheiaţi de când la Buzău e acelaşi preţ la gigacalorie", a declarat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

În pofida investiţiilor în sistemul de producere şi distribuire a agentului termic, Regia Autonomă Municipală a continuat să piardă şi anul acesta din abonaţi.

Peste 200 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat, la solicitarea proprietarilor care şi-au instalat centrale termice de apartament.

"Sunt 200 de familii care şi-au pus deja centrale, dar mai sunt alte 250 de cereri de debranşare. Sunt familii care nu şi-au montat încă centrale. Mai rămân branşate la sistemul centralizat de încălzire circa 16.800 de apartamente din aproximativ 35.000", a adăugat Tacea.

În municipiul Buzău, potrivit sursei citate, circa 4.000 de familii au beneficiat anul trecut de subvenţii la căldură, Tacea apreciind că anul acesta ar putea creşte numărul beneficiarilor. În municipiul Buzău, preţul mediu al gigacaloriei anul trecut a fost de 390 de lei plus TVA dar populaţia a plătit 185 de lei, restul sumei, de 200-205 lei, fiind suportată de Consiliul Local.