Motivul pentru care Africa a sechestrat o navă argentiniană

Autor: Radu Bostan 04.10.2012

O navă argentiniană a fost confiscată în republica africană Ghana la cererea unor investitori care au suferit pierderi când Argentina a intrat în incapacitate de plată a datoriilor, în 2001, informează presa internaţională.

Nava Libertad, cu un echipaj de 200 de marinari, efectua un tur al Africii când a fost oprită la mal de un tribunal ghanez. Ordinul a venit la cererea companiei britanice NML Capital, o unitate a fondului american Elliot Capital Management care este unul din foştii creditori ai Argentinei.

În 2001, Argentina a intrat în default din cauza unor datorii de peste 100 mld. dolari. Cea mai mare parte din această sumă a fost restructurată în 2005 şi 2010, dar creditorii şi-au primit doar 30% din bani.

Unii creditori, inclusiv Elliot Capital Management, au respins această înţelegere şi au dat guvernul argentinian în judecată în vederea recuperării întregii sume. Judecători americani şi britanici au decis în favoarea Elliot, acordând despăgubiri de aproape două miliarde dolari, dar compania nu a văzut vreun ban până în prezent. Elliott se aşteaptă acum să primească dreptul de proprietate asupra navei Libertad, deşi valoarea acesteia este estimată doar la 10-15 mil. dolari.

Ministerul de externe al Argentinei a condamnat incidentul şi a anunţat că face demersuri pe lângă autorităţile ghaneze pentru eliberarea navei.