IFC creditează Banca Transilvania cu 15 mil. dolari pentru finanţarea comercială a IMM-urilor

Autor: Raluca Ghinea 04.10.2012

International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, acordă Băncii Transilvania o linie de credit în valoare de 15 milioane de dolari, destinată microîntreprinderilor şi IMM-urilor care au nevoie de finanţare pentru tranzacţiile comerciale internaţionale.

Linia de credit este furnizată prin Programul Global de Finanţare a Comerţului, care sprijină comerţul pe pieţele emergente, oferind garanţii parţiale sau totale pentru tranzacţii comerciale individuale, susţinute de ratingul IFC, triplu A, se arată într-un comunicat comun al instituţiei internaţionale şi Băncii Transilvania.

Prin acest program au fost emise la nivel mondial peste 12.000 de garanţii în şapte ani, cu o valoare de 19 miliarde dolari, IMM-urile din ţările în curs de dezvoltare beneficiind de peste 80% din garanţii.

"Prin Programul Global de Finan­ţare a Comerţului, IFC poate canaliza fonduri spre întreprinderile mici care caută să intre pe pieţe noi şi să-şi crească activitatea comercială. Acest sprijin suplimentar va deschide noi oportunităţi comerciale internaţionale pentru întreprinderile autohtone şi va stimula dezvoltarea economică în România", a afirmat, în comunicat, Georgina Baker, directorul IFC pentru Global Trade and Supply Chain Solutions.

IFC deţine 3,54% din acţiunile Băncii Transilvania din anul 2009, când a convertit în capital obligaţiuni subordonate în valoare totală de 20 milioane de dolari.

În acest an financiar IFC a acordat 2,9 miliarde de dolari sub formă de garanţii pentru activităţile comerciale din ţări mai puţin dezvoltate, majoritatea adresându-se IMM-urilor.

Programul cuprinde peste 260 de bănci partenere din peste 90 de pieţe emergente.

Banca Transilvania, a treia bancă locală după active, a raportat în primul semestru un profit de 180 milioane de lei (41 milioane de euro), în creştere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut datorită scăderii cheltuielilor cu provizioanele şi creşterii veniturilor din dobânzi şi comisioane.

International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, este acţionar la Banca Transilvania cu o participaţie de 3,5% din titluri în timp ce cel mai mare acţionar al băncii, cu 14,61% din acţiuni, este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

SIF Moldova a fost raportată în iulie că a ajuns să deţină peste 5% din acţiunile Băncii Transilvania, un alt acţionar important fiind Bank of Cyprus, cu un pachet de 9,7% din companie.

În şedinţa de ieri de la bursă titlurile Băncii Transilvania au închis cu un avans de 2,8%, până la 1,131 lei/unitate. La acest nivel, valoarea de piaţă a băncii, care este cea mai mare instituţie de credit cu capital privat majoritar local, se ridică la 473 milioane de euro.