Lucian Anghel pleacă de pe poziţia de economist-şef al BCR la conducerea BCR Pensii

Autor: Claudia Medrega 04.10.2012

Lucian Anghel, 40 de ani, economist-şef al BCR din 2007 şi preşedinte al Bursei de Valori din acest an, a fost numit pe poziţia de preşedinte al directoratului şi director general al BCR Pensii.

Anghel este unul dintre cei mai longevivi economişti-şefi de pe piaţa locală şi unul dintre cei mai mediatizaţi. El s-a poziţionat, în general, printre analiştii optimişti de pe piaţa locală.

A absolvit Facultatea de Cibernetică la ASE Bucureşti şi şi-a început cariera de bancher în 1996, când s-a angajat ca ofiţer de credit la BCR - Sucursala Municipiului Bucureşti. În 16 ani, a schimbat mai multe poziţii, însă fără să plece din bancă.

Ca economist-şef al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, el a fost responsabil de coordonarea departamentului de cercetare şi strategie al băncii, dar a participat şi la întâlnirile cu investitorii străini sau clienţii importanţi ai băncii.

La un an după angajare a trecut în Trezoreria BCR, unde a lucrat ca economist până în 2001, în special pe partea de management al activelor şi pasivelor. Din această perioadă a început să participe la mai multe cursuri de specializare, iar în paralel a urmat cursuri de Master şi ulterior un doctorat, tot la ASE.

Între anii 2001 şi 2002 a făcut o scurtă incursiune în direcţia de Relaţii Internaţionale, unde a lucrat la participarea BCR la prima licitaţie pentru fondurile de preaderare PHARE. Anghel a fost şi consilier al fostului preşedinte al BCR Nicolae Danilă (care este în prezent membru al consiliului de administraţie al BNR), perioadă despre care povestea că "l-a marcat", având ocazia să vadă cum gândeşte un bancher.

În anul 2003, odată cu intrarea BERD şi IFC în acţionariatul BCR, Anghel a trecut pe o poziţie nouă.

Cele două organizaţii internaţionale au achiziţionat atunci un sfert din acţiunile BCR, pregătind astfel drumul pentru privatizarea băncii.

Fără să se implice efectiv în business, BERD şi IFC au făcut o infuzie de know-how. În 2007, Anghel a ajuns economistul-şef al BCR şi director executiv al Direcţiei de cercetare şi strategie din BCR. El a fost membru în boardul director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management pentru cinci ani.

Pe lângă studiile de la ASE, Anghel a mai făcut cursuri postuniversitare la Georgetown Uni­versity USA din Washington, un executiv development program la HEC Montreal Canada şi a participat la seminarii organizate de Reuters, Euromoney sau Bank Austria Creditanstalt.

Numirea lui Anghel la BCR Pensii va deveni efectivă odată cu aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Înfiinţată în 2007 şi controlată în propor­ţie de 99,9% de BCR, BCR Pensii administrează fonduri de pensii private obligatorii şi facultative. Pe pilonul II, al pensiilor private obligatorii, BCR Pensii ocupa la sfârşitul lunii august poziţia a şaptea, cu active nete în valoare de 462,4 milioane de lei şi 415.500 de participanţi.

Pe segmentul pensiilor facultative, administratorul se situează pe locul al doilea, cu active nete de 91,8 milioane de lei şi 79.456 de participanţi.