În trei ani Rusia va pierde surplusul de petrodolari. Va trebui să caute o cale de creştere dincolo de petrol şi gaze

Autor: Radu Bostan 05.10.2012

Surplusul de petrodolari al Rusiei, care protejează de mai bine de un deceniu economia de şocurile externe, va dispărea prin anul 2015, pe măsură ce cheltuielile cu im­porturile vor depăşi veniturile din exporturile de petrol, a avertizat banca centrală rusă.

Avertismentul reprezintă prima confir­mare oficială că epoca de glorie a modelului economic al Rusiei promovat sub conducerea lui Vladimir Putin se apropie de sfârşit, scrie Financial Times. Deşi diversificarea este o prioritate pentru guvern, economia Rusiei este încă dependentă de "aurul negru".

Excedentul comercial al Rusiei, alimentat de veniturile din petrol, s-a situat la 785 mld. dolari între 2000 şi 2011, echivalentul a peste 40% din PIB-ul de anul trecut. Surplusul i-a permis Rusiei să acumuleze rezerve valutare echivalente cu 500 mld. dolari, printre cele mai mari din lume. Datorită rezervelor, guvernul a putut să cheltuiască peste 200 mld. dolari ca să iasă din criza financiară din 2008-2009 şi a reuşit fără vreun faliment major. Mai mult, Rusia a putut să pună bani deoparte pentru zile negre în fonduri precum cel de rezerve, de 61 mld. dolari, şi fondul naţional social, de 88 mld. dolari.

Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu, autorităţile din Moscova se vor trezi cu două deficite, bugetar şi comercial. Potrivit strategiei pe termen mediu a băncii centrale, surplusul de cont curent se va reduce de la 79,9 mld. dolari anul acesta la 25,2 mld. dolari anul viitor. În 2015 se va ajunge la un deficit de 8,8 mld. dolari.

Estimările se bazează pe un preţ al petrolului de 104 dolari pe baril în 2015.

Rusia devine mai deschisă la investiţiile străine

În prezent, Rusia este exportator net de capital. Ieşirile de capital, încurajate de incertitudinile politice, au totalizat 84 mld. dolari anul trecut, echivalentul a 5% din PIB. Banca centrală estimează că această cifră va ajunge la 65 mld. anul acesta şi la 15 mld. în 2015.

Fără protecţia petrodolarilor, guvernul rus ar fi în cele din urmă forţat să implementeze reforme pentru a face Rusia mai atrăgătoare pentru investiţiile străine. În acest sens, Kremlinul pregăteşte o serie de iniţiative, cum ar fi o casă de compensaţii şi modificarea regulilor fiscale pentru ca investitorii să acceseze direct pieţele financiare.

Sectorul financiar rus este în ascensiune, iar Moscova este una din primele zece pieţe de derivate şi printre primele 20 de pieţe de capital. Capitala Rusiei vrea să concureze cu Frankfurt şi pregăteşte mediul şi infrastructura necesare pentru a deveni un centru financiar, scrie revista Forbes.

"Încă trebuie să îmbunătăţim climatul nostru investiţional pentru ruşi şi străini", a spus ministrul rus al economiei Andrei Belousov. El a atenţionat că reformele guvernului nu au reuşit să treacă de parlament, astfel că acestea vor fi introduse prin decrete prezidenţiale anul viitor.

Rusia pariază şi pe cercetare şi inovaţie. Guvernul încearcă să ademenească companiile mari şi start-up-urile la Skolkovo, un sat de lângă Moscova, oferind scutiri de impozite, facilităţi administrative şi protecţie pentru proprietatea intelectuală. Scopul este de a transforma Skolkovo într-un Silicon Valley al Rusiei, un complex care să reunească cercetători, antreprenori şi investitori în cinci domenii, respectiv IT, biomedicină, tehnologii nucleare, energie şi comunicaţii. Mai multe companii de renume mondial, printre care Cisco, IBM şi SAP, au semnat deja acorduri de colaborare cu fundaţia care administrează proiectul.

Complexul include o universitate, SkTech, creată anul trecut în parteneriat cu reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite. Companiile ruse de stat sunt obligate să transfere 1% din bugetele de cercetare în fondul de finanţare al universităţii, care va acumula 560 mld. dolari doar anul acesta.