Iluzia preţurilor mai mici: Discounterii sunt cu numai 5% mai ieftini faţă de supermarketuri

Autor: Cristina Roşca 06.10.2012

Preţurile din magazinele cu politică de discount din România sunt cu doar cinci procente mai mici decât cele din supermarketuri sau hipermarketuri. Aceeaşi diferenţă se păstrează şi între magazinele cash & carry şi celelalte formate de comerţ modern, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Roland Berger. Pe pieţele din Occident diferenţele sunt de până la trei ori mai mari.



"Excluzând magazinele de convenienţă, indexul preţurilor variază într-un interval de 5 puncte procentuale între cel mai ieftin şi cel mai scump format, în timp ce în alte pieţe mature aceeaşi variaţie poate ajunge până la 15 puncte procentuale", spun analiştii Roland Berger.

Ei pun această situaţie pe seama imaturităţii pieţei locale de comerţ modern, care are în spate doar o istorie de 16 ani. Primul jucător intrat pe piaţa din România a fost Metro Cash & Carry, care în 1996 a deschis primul magazin.

"Pe măsură ce retailul modern îşi va continua procesul de maturizare în România, diferitele formate de retail modern s-ar putea diferenţia mai mult în termeni de preţ, asumându-şi implicit o poziţionare mai clară."

Pe pieţele mature din Occident magazinele de tip discount sunt cunoscute ca având preţuri mici şi un număr mare de produse marcă proprie. În România, pe piaţa de discount se bat în prezent doar doi jucători - Lidl şi Penny Market -, fiecare cu peste 130 de magazine.

Lidl a intrat oficial pe piaţa locală în 2011, când a preluat lanţul de 107 magazine Plus Discount. Atunci germanii au anunţat că 80% din produsele din magazine sunt marcă privată, în timp ce restul sunt produse ale brandurilor consacrate. Acest model de business este nou pe piaţa locală, unde lan ţurile prezente aveau doar un procent de circa 20% din totalul produselor mărci private. În cazul Penny Market oficialii companiei nu au făcut niciodată public numărul de produse marcă proprie.

Oficialii lanţurilor de comerţ modern din România spun însă că produsele marcă privată au preţuri cu până la 20-30% mai mici decât cele ale mărcilor naţionale.

"Peisajul european este mult mai eterogen, cu diferenţe clare între politicile de preţ ale fiecărui format de retail. Astfel, discounterii şi jucătorii cash & carry afişează preţuri considerabil mai mici faţă de hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de convenienţă. Ultimele trei se diferenţiază şi ele la rândul lor semnificativ după nivelul preţurilor", mai spun analiştii Roland Berger.

În pofida diferenţelor mici de preţ între formate în România studiul Roland Berger arată că există diferenţe mari în cadrul aceluiaşi format. Nu sunt oferite însă exemple.

Această situaţie poate explica şi preferinţele românilor pentru un lanţ de magazine sau altul, în contextul în care există o sensibilitate mare la preţ. "Consumatorii români par a fi percepuţi ca fiind foarte sensibili la preţ de către jucătorii din segmentul de retail, care sunt astfel reticenţi în a se diferenţia major pe baza preţului, cel mai probabil de teama de a nu pierde volume."

Deşi piaţa locală este încă imatură, analiştii Roland Berger spun că există încă potenţial de dezvoltare, în special pe segmentele de proximitate, discount şi supermarketuri, în contextul în care comerţul tradiţional are încă o pondere de circa 50% în totalul comerţului local.

"Retailerii şi-au ajustat deja strategiile în acest sens, astfel dacă media suprafeţelor de vânzare a magazinelor nou deschise era de peste 1.600 mp în 2007, acest indicator a scăzut în 2011 la mai puţin de 600 mp, pentru ca în prima jumătate a anului 2012 să se situeze la sub 400 mp."

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro