Preţul gigacaloriei, neschimbat faţă de anul trecut, 160 de lei, la Ploieşti

Autor: Daciana Ilie 05.10.2012

La Ploieşti, preţul de producţie al gigacaloriei este de 244,33 lei, iar populaţia plăteşte preţul subvenţionat de către Consiliul Local, respectiv 160 lei pentru o gigacalorie.

Pentru ploieştenii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, sistem operat de firma Dalkia Termo Prahova, este puţin probabil ca preţul la agentul termic să fie majorat în această iarnă, în condiţiile în care operatorul de termoficare nu a solicitat majorarea tarifului, iar reprezentanţii Primăriei spun că nu vor elimina subvenţia.

Până în prezent, Dalkia Termo Prahova, firmă privată care de mai mulţi ani a concesionat serviciul de termoficare la Ploieşti, nu a solicitat consiliului Local majorarea tarifului la agentul termic. Con form contractului încheiat între municipalitate şi Dalkia Termo Prahova, operatorul de termoficare poate modifica preţul agentului termic numai cu acordul Consiliului Local.

"În momentul de faţă nu avem depus în atenţia Consiliului Local dosar pentru ajustarea tarifului. În ceea ce priveşte eventuala modificare a tarifului plătit de ploieşteni, acest lucru ţine exclusiv de apanajul Consiliului Local, în funcţie de calculele privind bugetul local pe care le va face executivul municipiului Ploieşti", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Ana Icătoiu, director marketing şi comunicare în cadrul companiei Dalkia România SA.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, viceprimarul municipiului Ploieşti, Iulian Teodorescu, a declarat că "în mod categoric" municipalitatea va păstra subvenţia la agent termic în această iarnă. Anterior, Teodorescu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că această subvenţie va fi eliminată începând din iarna anului viitor.

De subvenţia la agent termic beneficiază toţi ploieştenii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, indiferent de venituri.

Din totalul de 64.000 de apartamente din Ploieşti, aproximativ 90 la sută, respectiv 58.000 de apartamente sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare.

Conform datelor furnizate de reprezenzanţii Dalkia Termo Prahova, în prezent suma datorată de asociaţiile de proprietari restante către Dalkia se ridică la 1,5 milioane de lei. Din totalul de 1.600 de asociaţii de proprietari din Ploieşti, 195 au datorii care depăşesc 2000 de lei către Dalkia Termo Prahova.