Băsescu, la Şantierul Naval Constanţa, în prima vizită oficială de la reîntoarcea la Cotroceni

Autor: Cosmin Vaideanu 05.10.2012

Băsescu a ajuns la Şantierul Naval Constanţa la ora 13.00, la ora transmiterii acestei ştiri având loc ceremonia.

Întrebat de jurnalişti de când nu a mai fost la Şantierul Naval Constanţa, el a spus că de un an.

Aceasta este prima apariţie publică oficială a preşedintelui de la reîntoarcerea acestuia la Cotroceni, în urma refendumului din 29 iulie.

Şantierul Naval Constanţa celebrează 120 de ani de la înfiinţare şi zece ani de la privatizare.

Şantierul Naval Constanţa (SNC) SA se numără printre cele mai mari şantiere de construcţii şi reparaţii de nave din Europa. Înregistrarea Ministerului pentru Lucrări Publice din 1892 care face referire la Atelierul de Reparaţii din Portul Constanţa este considerată "certificatul de naştere" al Şantierului Naval Constanţa. Pâ nă în anul 1950, principalele activităţi ale Şantierului Naval erau axate pe reparaţii de nave. Din anul 1950, pe lângă activităţile de reparaţii nave, SNC a început şi un program de construcţii, fiind mărită semnificativ suprafaţa şantierului. A fost construit un nou atelier de prelucrare şi au fost achiziţionate echipamente şi instalaţii noi. În continuare, Şantierul Naval Constanţa a fost supus unui program de investiţii, iar suprafaţa totală a ajuns la 74 de hectare şi a început construcţia celor două docuri uscate. SNC a devenit un furnizor principal pentru vrachierele mari (55.000/ 65.000/ 165.000 tdw), cât şi pentru petroliere având capacităţi de 85.000/ 150.000 tdw) pentru clienţi români şi străini. După 1990, toate navele construite la Şantierul Naval Constanţa au fost livrate către armatori străini. În plus, piaţa navelor mari a fost gradual înlocuită cu piaţa navelor de dimensiuni mici, nave specializate (containeriere, nave combinate Ro-Ro & containerier, nave pentru transport GPL, nave platformă de aprovizionare).

De la 1 octombrie 2002 Şantierul Naval Constanţa a fost complet privatizat. Şantierul Naval are un capital de 162,49 milioane lei, pachetul majoritar de acţiuni (94,8 la sută) fiind deţinut de firma Resource International, înregistrată în Insulele Marshall. La companie mai deţin acţiuni SIF Moldova (2,02 la sută) şi SIF Transilvania (0,73 la sută).

Anul trecut, şantierul a avut pierderi de 10,46 milioane de lei (de la un profit de 7,05 milioane lei în 2010), la venituri de 211,5 milioane lei, şi o cifră de afaceri de 67,4 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie Ministerului Finanţelor.

Compania repară şi construieşte nave de până la 200.000 tdw. Până în prezent şantierul a livrat nave cu capacitate totală de peste patru milioane tdw şi a investit din anul 2003 mai mult de 25 millioane dolari pentru modernizarea facilităţilor de producţie şi a infrastructurii.