Primăria încearcă menţinerea preţului gigacaloriei la Galaţi,unde firma de termoficare e în faliment

Ziarul Financiar 05.10.2012

Locuitorii municipiului Focşani ar putea plăti la întreţinere facturi similare celor de anul trecut, deşi preţul de producţie a gigacaloriei creşte odată cu majorarea preţului gazelor, susţin autorităţile, care spun că vor subvenţiona diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie.

Primarul Decebal Bacinschi a declarat că preţul gigacaloriei va rămâne acelaşi ca anul trecut, deşi efortul financiar este unul extrem de mare pentru municipalitate.

"Încercăm să ţinem preţul gigacaloriei la nivelul de anul trecut şi să plătim în contul subvenţiei diferenţa dintre preţul plătit de populaţie, care este de 285 de lei, şi preţul real de producţie, care este de 418 lei", a afirmat primarul Decebal Bacinschi, adăugând că acest lucru va fi posibil dacă preţul gazului nu va creşte foarte mult.

Primarul a spus că societatea de termoficare, Enet, are datorii foarte mari către furnizorii de gaze şi păcură şi a cerut populaţiei să achite restanţele către furnizorul de termoficare, care are de recuperat de la oameni aproximativ 8 milioane de lei.

"Avem datorii în valoare de 9 milioane de lei către Petrom pentru păcura pe care am consumat-o anul trecut şi avem 6 milioane de lei datorii către Distrigaz. Totodată, populaţia are datorii către Enet în valoare de 8 milioane de lei, datorii pe care cerem să le plătească pentru ca această societate să poată funcţiona normal", a afirmat primarul Decebal Bacinschi.

Directorul interimar al Enet, Marian Vişan, a precizat că o altă problemă cu care se confruntă societatea este lipsa unui stoc tampon de păcură.

"Nu avem nici un gram de păcură pe stoc, iar dacă vom ajunge în situaţia de a nu putea plăti facturile la gaze, conform graficului de reeşalonare, şi ajungem în situaţia de a fi oprit gazul, atunci nu vom avea alternativă pentru a asigura agent termic către populaţie. Toate aceste probleme au la bază lipsa banilor“, a afirmat directorul interimar al Enet, Marian Vişan.

În prezent, societatea de termoficare mai are contracte de furnizare a energiei termice pentru 16.800 de locuinţe din Focşani.

O situaţie similară este la Galaţi. Autorităţile locale susţin că în această iarnă se va încerca menţinerea preţului gigacaloriei la aceleaşi valori ca şi anul trecut, dar pentru acest lucru trebuie restructurată complet societatea de distribuire a agentului termic, Apaterm SA, aflată în insolvenţă din 2011.

Primarul municipiului Galaţi, liberalul Marius Stan, spune că preţul gigacaloriei nu ar trebui să depăşească valoarea actuală, de 247,73 de lei. Pentru acest lucru este necesară restructurarea urgentă a societăţii locale de distribuire a agentului termic, care se află în insolvenţă.

De altfel, la precedenta şedinţă a Consiliului Local al municipiului Galaţi s-a aprobat constituirea operatorului regional Societatea Calorgal SA şi delegarea gestiunii serviciului de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat în municipiul Galaţi.

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care din anul 2011 actuala societate locală de termoficare, SC Apaterm, se află în insolvenţă, iar Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe în noiembrie în privinţa falimentului unităţii. Apaterm a intrat în faliment din cauza datoriilor mari neîncasate de la populaţie, dar şi de la stat, reprezentând ajutoare la încălzire neacordate la timp.

"În primul rând se intenţionează reducerea cheltuielilor la noua societate faţă de cea veche printr-un număr mai mic de angajaţi. Apoi, o altă chestiune importantă este legată de suplinirea lipsei subvenţiei guvernamentale printr-un sprijin acordat de către Consiliul Local", a declarat Mihai Costache, reprezentantul departamentului de comunicare al Primăriei Galaţi.

Directorul Electrocentrale SA, societatea de producere a agentului termic, susţine că majorarea cu cinci procente a preţului la gazele naturale va duce la o majorare a preţului final cu aproximativ cinci la sută. În prezent, Electrocentrale produce căldură cu 159 de lei pe gigacalorie, preţ care conţine TVA, iar societatea Apaterm o vinde populaţiei la preţul de 247,73 de lei pe gigacalorie, preţ în care intră, pe lângă tariful de achiziţie, şi costul transportului agentului termic către consumatori. Diferenţa dintre cele două tarife este acoperită din bugetul local.

În ultimele lunile de iarnă ale anului 2012, pentru o garsionieră din Galaţi racordată la sistemul centralizat de încălzire facturile la căldură au fost în medie de 160 de lei. Pentru un apartament cu două camere s-au plătit facturi la încălzire de până la 310 de lei, în cazul apartamentelor cu trei camere factura a fost, în medie, 360 de lei, iar pentru cele cu patru camere factura a fost de aproximativ 410 lei.

De furnizarea căldurii în sistem centralizat beneficiază în acest moment 70.000 locuinţe din oraş.