Iaşi: Primăria cere Direcţiei Vamale să mute operaţiunile de comisariat vamal la intrarea în oraş

Autori: Andreea Unturica , Florin Ghetau 05.10.2012

Viceprimarul municipiului Iaşi Mihai Chirica a declarat, vineri, presei că municipalitatea a cerut Direcţiei Vamale Iaşi ca până la sfârşitul anului să găsească soluţii astfel încât activitatea de comisariat vamal la maşinile de mare tonaj să se facă la intrarea în oraş, şi nu la sediul acestei direcţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru a ajunge la sediul Direcţiei Vamale Iaşi, şoferii de autocamioane şi tiruri trebuie să străbată câţiva kilometri în interiorul municipiului, îngreunând traficul pe mai multe artere principale din oraş.

"Suntem foarte radicali în ceea ce priveşte accesul autocamioanelor de marfă. Le cerem public celor de la Direcţia Vamală să găsească o soluţie, în parteneriat cu primăria, pentru a muta activitatea de control la marginea Iaşiului. Ast fel, şoferii pot utiliza şoseaua de centură. Accidentul de ieri (joi - n.r.) arată că este necesară o astfel de decizie", a afirmat viceprimarul Mihai Chirica.

Şoferul tirului implicat în accidentul de joi, de la Iaşi, un tânăr de 25 de ani, lucrează la firma de transport al tatălui său, iar în ultimii cinci ani i-a fost suspendat de trei ori permisul de circulaţie.

Accidentul s-a petrecut joi dimineaţă, în zona Canta, din municipiul Iaşi, unde un tir încărcat cu marfă care venea dinspre Braşov a intrat în plin într-un autobuz oprit în staţie, lovind, totodată, şi trei autoturisme parcate în zonă.

În urma impactului, patru pasageri din autobuz au fost răniţi, în starea cea mai gravă fiind şoferul mijlocului de transport.

În acelaşi accident a fost lovită şi o tânără aflată pe trecerea de pietoni, în timp ce şoferul tir-ului a fost rănit uşor. Totodată, un stâlp de electricitate de pe marginea drumului a fost rupt.

Pentru scoaterea şoferului autobuzului dintre fiarele contorsionate ale maşinii a fost necesară intervenţia echipajului de descarcerare.

Potrivit medicilor de la Spitalul "Sfântul Spiridon", şoferul autobuzului a suferit fracturi la membre, precum şi o contuzie toraco-abdominală. Celelalte persoane rănite sunt în stare stabilă, neavând răni grave.

Şoferul tirului le-a spus poliţiştilor că a încercat să reducă viteza după ce a intrat în municipiu, dar că maşina a derapat din cauza carosabilului umed.

Primele cercetări ale poliţiştilor arată că şoferul tirului avea permisul suspendat şi circula în baza unei dovezi de circulaţie valabilă până în 8 octombrie. Totodată, bărbatul fusese amendat în trafic de 18 ori, majoritatea sancţiunilor fiind acordate pentru viteză excesivă.

Autobuzul lovit de tir aparţine Regiei locale de transport din Iaşi.