Transgaz se obligă să investească minim un miliard de lei în următorii patru ani

Autor: Adrian Cojocar 07.10.2012

Transgaz Mediaş (TGN) şi Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRE) au decis să actualizeze nivelul investiţiilor minime pentru perioada 2012 - 2016 la care transportatorul de gaze naturale se obligă ca urmare a contractului de concesiune a Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale.

Noul plan prevede realizarea unor investiţii totale în această perioadă de minim un miliard de lei (circa 225 milioane de euro). Măsura vine în contextul în care lipsa fondurilor au determinat Transgaz să-şi diminueze puternic investiţiile în ultimii doi ani, mult sub bugetul iniţial prevăzut pentru anii 2011 şi 2012.

Guvernul a aprobat recent un act adiţional la contractul de concesiune a Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale de către Transgaz prin care se actualizează planul de investiţii al transportatorului de gaze, iar hotărârea de guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat al companiei publicat pe bursă.

Planul prevede ca în acest an Transgaz să deruleze investiţii în SNT de minim 180,7 milioane de lei (41 milioane de euro), din care cea mai mare parte a lor constau în lucrări de reabilitare a conductelor magistrale în valoare de 50 milioane de lei şi lucrări de dezvoltare a SNT constând în conducte de gaze pentru alimentarea şi optimizarea regimurilor tehnologice în valoare de 28 milioane de lei şi respectiv 29 milioane de lei.

Cea mai mare parte a investiţiilor din planul multianual sunt prevăzute pentru 2013, atunci când ar urma să fie finalizate investiţii de circa 134 milioane de lei într-un sistem automat de colectare şi dispecerizare (Scada), se mai arată în document, astfel că nivelul total al investiţiilor minime asumate de Transgaz pentru 2013 se ridică la 277,1 milioane de lei, în creştere cu 53% faţă de nivelul prevăzut pentru anul în curs.

Deşi pentru 2012 Transgaz îşi bugetase în primă fază investiţii mai mari cu 64% faţă de anul precedent, în valoare de 290 milioane de lei, şi a anunţat în debutut anului licitaţii pentru lucrări de reabilitare a conductelor de gaze în valoare de 60 milioane de euro, în primele şase luni ale anului investiţiile efectiv realizate de companie au continuat să scadă. Achiziţiile de imobilizări ale transportatorului de gaze, care sunt reprezentate în special de lucrări de investiţii, au fost de numai 48,2 milioane de lei în primul semestru al anului, comparativ cu 67,2 milioane de lei, la cât s-au ridicat în perioada similară din 2011.

În ultimii doi ani de zile investiţiile derulate de Trangaz s-au diminuat puternic ca urmare a deciziei statului de a distribui 90% din profitul companiei pentru dividendele acţionarilor, faţă de 50%, cât distribuia anual compania din profit. În lipsa fondurilor proprii necesare finanţării bugetului de investiţii compania şi-a redus semnificativ investiţiile.

Standard & Poor's (S&P) a redus în urmă cu circa o lună cu o treaptă ratingul Transgaz Mediaş, la "BB", de la "BB+", cu perspectivă negativă, deoarece analiştii agenţiei de rating consideră că incertitudinile din zona reglementării domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei, în condiţiile în care tarifele practicate de Transgaz nu au mai fost majorate de ANRE din anul 2009.

Reducerea ratingului ar putea creşte costul de finanţare al proiectelor de investiţii ale Transgaz prin împrumuturi bancare sau emisiuni de obligaţiuni.

Ministerul Economiei şi-a propus să scoată la vânzare luna aceasta un pachet de 15% din acţiunile Transgaz, după ce în primăvară a derulat o ofertă secundară similară la Transelectrica, care a fost suprasubscrisă cu 53%, iar statul a încasat 37,6 milioane de euro.

Pachetul de 15% din acţiunile Transgaz ce urmează să fie oferit luna aceasta investitorilor este evaluat în prezent pe bursă la 72,7 mil. euro.

Acţiunile Transgaz au pierdut de la începutul anului 15% din valoare, iar în ultimele săptămâni cotaţia a coborât cu 6%, în condiţiile în care investitorii de pe bursă se aşteaptă să cumpere titluri ale companiei mai iefin în oferta secundară programată pentru această lună.