Grecii de la NBG şi Eurobank ar vrea să fuzioneze

Autor: Marius Oncu 07.10.2012

Băncile elene National Bank of Greece (NBG) şi EFG Eurobank, prezente şi în România, negociază o fuziune care ar crea cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa din Grecia, potrivit unor surse bancare citate de publicaţia locală To Vima.

NBG este prezentă pe piaţa locală prin intermediul Băncii Româneşti, în timp ce EFG Eurobank deţine Bancpost. Dacă cele două bănci locale ar fuziona, noua entitate ar urca pe locul şapte în sistemul bancar local, cu active de aproape 20 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 5,5%.

Tranzacţia dintre NBG şi Eurobank ar avea acordul guvernului de la Atena şi cel al băncii centrale, potrivit surselor citate, o altă variantă luată în calcul fiind fuziunea NBG cu EFG Eurobank şi Hellenic Postbank, o instituţie de credit mai mică, deţinută de stat.

Negocierile dintre cele două grupuri vin în contextul în care acestea au purtat în trecut negocieri separate cu Alpha Bank fără a ajunge însă la vreun rezultat. Băncile elene se află sub presiune pentru consolidare, astfel încât să poată rezista mai bine crizei, care le-a lăsat dependente de lichidităţi de la banca centrală.

La începutul săptămânii, grupul francez Credit Agricole a anunţat că derulează negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vânzarea subsidiarei Emporiki Grecia la preţul simbolic de 1 euro. Societe Generale a informat, de asemenea, că se află în negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vânzarea diviziei Geniki din Grecia.

NBG, EFG Eurobank şi Piraeus Bank au discutat în prima parte a anului un plan de a forma o singură instituţie de credit, însă contactele au încetat înaintea alegerilor parlamentare anticipate de la începutul lunii mai, potrivit unor informaţii apărute anterior pe piaţă.

Printre modificările înregistrate de peisajul bancar elen între timp se află şi preluarea activelor viabile ale ATE Bank de către Piraeus.

EFG Eurobank şi Alpha Bank au vrut, anul trecut, să formeze cea mai mare bancă elenă printr-un schimb de acţiuni. Scopul fuziunii era de a rezista mai bine crizei financiare, care a condus la creşterea portofoliilor de credite neperformante şi la declinul depozitelor.

Acordul de fuziune a căzut însă după ce a devenit clar că restructurarea datoriei statului elen urma să afecteze mai puternic Eurobank. Acţionarii Alpha Bank au decis în luna mai să renunţe la această fuziune, care ar fi condus implicit la formarea celei de-a treia mari bănci de pe piaţa românească.