Italo-Romena vrea să lucreze mai mult cu clienţi români şi să crească pe retail

Autor: Razvan Voican 07.10.2012

Banca Italo-Romena, controlată de grupul italian Veneto Banca, intenţionează să treacă de la statutul de sucursală la cel de filială, să-şi mărească portofoliul de clienţi companii româneşti şi să-şi extindă reţeaua pentru a face mai mult retail, afirmă Vincenzo Consoli, administrator delegat al Veneto Banca.

În prezent circa 70% din business vine de la clienţi italieni cu afaceri în România.

"Vrem să modificăm aceste cifre. Până în prezent ne-am concentrat pe zona corporate şi evident că am mers în primul rând către companiile italiene pe care le-am găsit pe piaţă. Acum trebuie să ne deschidem mai mult către companiile româneşti, să ne îndreptăm şi spre familiile românilor, să facem mai mult retail. Este în interesul nostru să fim o bancă românească şi chiar căutăm să ne tranformăm la nivel local dintr-o bancă de drept străin (sucursală) într-una de drept român (filială)", afirmă Consoli.

El estimează că schimbarea statutului juridic ar putea avea loc în cursul anului viitor, în funcţie de obţinerea autorizaţiilor legale necesare.

Oficialul Veneto a precizat că grupul ia în calcul exclusiv o strategie de creştere organică în România, italienii fiind printre puţinii investitori străini care anunţă planuri de extindere a businessului local. "Preferăm să deschidem noi unităţi. Nu credem că este util în această fază să creştem prin achiziţii."

Banca operează în prezent printr-o reţea de 22 de unităţi şi nu are fixată o ţintă anume de extindere pentru anul viitor. "Nu am prevăzut o creştere anume pentru 2013. Aşteptăm să se calmeze criza, nu doar să avem senzaţia că a trecut, ci să vedem şi elemente vizibile în acest sens." În pofida condiţiilor economice încă dificile, Consoli spune că banca are contacte cu investitori italieni care vin în această perioadă în România şi se interesează în mod deosebit de oportunităţile pe energie fotovoltaică şi agricultură.

El se declară mulţumit de rezultatele sucursalei de la Bucureşti care a obţinut anul trecut un profit net de circa 5 mil. euro, deşi notează că de câţiva ani afacerile stau pe loc.

"Nu pentru că aşa am fi ales noi, ci din cauza crizei. Dorim să creştem, să deschidem unităţi. Aşteptăm să mai treacă criza pentru a putea începe să facem investiţii, să mergem înainte."

Banca avea la sfârşitul lui 2011 active de 1,13 mld. euro , în creştere cu aproape 7% faţă de 2010. Consoli spune că Italo-Romena a primit de fiecare dată de la banca-mamă toate lichidităţile necesare, însă recomandarea grupului este de prudenţă la acordarea de credite având în vedere criza.

Compania afiliată băncii Italo-Romena Leasing a fost în schimb lichidată recent. "S-a dovedit că nu avea o activitate sustenabilă şi nu producea profit, aşa că am hotărât să închidem compania şi să mutăm activităţile respective în bancă."

Consoli afirmă că Italia se află în recesiune de prea mult timp, iar băncile se confruntă cu probleme mari, inclusiv la nivelul lichidităţii având în vedere că piaţa internaţională este practic închisă, dar şi din cauza creditelor neperformante având în vedere că multe companii sunt în suferinţă. Totuşi, oficialul subliniază că Veneto Banca, poziţionată în zona de nord-est a Italiei, are şansa de a lucra într-una dintre regiunile cele mai bogate din Europa, cu o industrie puternică prin care poate rivaliza cu uşurinţă cu Franţa sau Germania.

"Din acest punct de vedere suntem un pic avantajaţi."

Reducerea costurilor, devenită o prioritate pentru industria bancară internaţională, este valabilă şi pentru Veneto. "În perioadă de criză economisesc familiile, economisim şi noi."

Consoli crede că în Italia se manifestă o înclinaţie spre negativitate care întrece realitatea, criza fiind percepută ca fiind mai gravă decât este de fapt. "Dacă Europa reuşeşte să rezolve problema Greciei şi apoi pe cea a Spaniei va rezulta un influx de încredere. Încrederea este un ingredient esenţial."

Bancherul italian susţine că Italia nu are probleme de genul celor din Grecia sau Spania, fiind a doua ţară manufacturieră din Europa după Germania. "Problema este legată în principal de nivelul datoriei publice, dar dacă însumăm datoria publică şi cea privată vedem că Italia stă mai bine decât alte ţări. Mai este însă şi problema credibilităţii, care ţine foarte mult de clasa politică."

Italienii de la Veneto sunt prezenţi în România de 12 ani, ei preluând în 2000 controlul asupra Băncii Italo-Romena - un fost joint venture bancar româno-italian încheiat în 1980. BCR şi-a vândut în 2007 pachetul de 7,7%.