Eşecul privatizărilor de anul acesta: de la 1 mld. euro aşteptaţi iniţial la 37 mil. euro

Autor: Iulian Anghel 08.10.2012

Statul miza să câştige din privatizări în 2012 în jur de 1 mld. euro, dar a obţinut doar 37 mil. euro din privatizarea pe bursă a 15% din Transelectrica, iar amânarea unor listări importante ca urmare a intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, eşecul vânzării unor companii precum Cupru Min sau Oltchim şi stoparea procesului la CFR Marfă au pus capac programului. Ceea ce se mai poate aştepta anul acesta este vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz.

Potrivit intenţiei Ministerului Economiei, statul ar fi urmat să privatizeze anul acesta pe bursă 10% din Hidroelectrica. Dar a fost aleasă soluţia insolvenţei pentru eliminarea din portofoliul companiei a contractelor cu "băieţii deş­tepţi". Rezultatul a fost că nu se mai vorbeşte despre privatizarea pe bursă a 15% din Romgaz, 10% din Nuclearelectrica şi 10% din Hidroelectrica.

Vânzarea Cupru Min şi a Oltchim, prevăzute a se realiza în 2012, sunt un eşec, iar o posibilă vânzare a Tarom sau a Poştei Române rămâne îndoielnică - chiar dacă procesul va fi demarat - având în vedere condiţiile de piaţă. Când pieţele erau pe vârf, iar statul putea obţine un preţ mai bun, guvernele trecute nu au vândut şi nu au privatizat pe bursă. Acum sunt puţini care vor să mai cumpere, iar statul trebuie să ducă, în continuare, în spate, companii cu pierderi de sute de milioane de euro.