Kazahii de la Rompetrol: „Putem să ne permitem să susţinem pierderile de la Petromidia cu profitul grupului“

Autor: Roxana Petrescu 08.10.2012

Pierderile înregistrate de Petromidia, cel mai important activ al grupului petrolier Rompetrol, de la venirea kazahilor de la KazMunaiGaz au depăşit 760 de milioane de euro, compania urmând să rămână pe minus şi anul acesta după un prim semestru slab.

Confruntaţi cu această situaţie delicată, dar şi cu perspective de piaţă deloc promiţătoare, cel puţin pe termen scurt, kazahii admit că la Rompetrol este vorba de o situaţie financiară dificilă, dar că pot susţine în continuare compania cu profiturile făcute în Kazahstan.

Datele de la Ministerul Finanţelor arată că ultimul an în care rafinăria de la malul mării a înregistrat un câştig a fost 2005, la momentul respectiv Rompetrol Rafinare (Petromidia) încheind exerciţiul financiar cu 51 de milioane de euro în conturi. De atunci însă, firma a înregistrat pierderi an de an, deşi afacerile au crescut substanţial. Din 2007, anul în care kazahii au venit la Rompetrol preluând un pachet de 75% din grup de la omul de afaceri Dinu Patriciu, şi până la finalul primului semestru din 2012 Rompetrol Rafinare a înregistrat o pierdere de peste 760 de milioane de euro. Nici tăierile de costuri majore nu au reuşit să repună compania pe profit.

"În 2005 mai toate rafinăriile au avut profit. Marjele erau de peste 6 dolari şi aşa că toţi am fost profitabili. După au mai urmat doi ani buni, dar din 2008 piaţa s-a schimbat rapid. Profitabilitatea rafinăriei Petromidia depinde de doi factori majori, de condiţiile interne şi de condiţiile externe şi dacă aceşti parametrii nu se întâlnesc într-un anumit punct, atunci nu putem vorbi de câştig. Pe partea de condiţii interne vorbim de costuri, de eficienţă tehnică, de lucruri care sunt sub controlul nostru. Putem să conducem acest lucru, dar nu şi marjele de rafinare, care sunt externe", explică Azamat Zhangulov, senior vice-president în cadrul grupului Rompetrol.

Potrivit acestuia, de la intrarea KazMunaiGaz în acţionariatul Rompetrol au fost tăiate cheltuieli de 300 de milioane de dolari, dar în ciuda acestor eforturi compania va continua să înregistreze pierderi şi anul acesta.

"De când am veni aici am tăiat costurile cu 300 de milioane de dolari, dar nu este de ajuns. Primele trei luni din acest an au fost tare grele ceea ce ne-a dus la o primă jumătate de an foarte proastă. Nu vom recupera pierderile până la sfârşitul anului", a precizat Zhangulov. Declaraţiile vin în contextul în care vechea echipă de management a Rompetrol estima ca anul acesta va putea ieşi pe zero.

Ne permitem să susţinem compania

În ciuda acestei evoluţii financiare, kazahul spune că nu se pune problema ieşirii din Petromidia, cel puţin nu acum după ce compania a finalizat un program de 380 de milioane de dolari în extinderea capacităţii de rafinare de la 3,5 la 5 milioane de tone de materie primă pe an. "Putem să ne permitem să susţinem pierderile de la Petromidia, pentru că noi la nivelul grupului KazMunaiGaz suntem profitabili. Compania este însă stabilă, nimeni nu ne cere insolvenţa. Noi investim miliarde aici, aşa că nu se pune problema unei închideri. Este o situaţie financiară inevitabilă cu care ne confruntăm la rafinărie, dar paşii pe care-i facem acum sunt coerenţi şi logici. Ideea noastră nu a fost să ne scoatem banii în 2-3 ani. Dacă ar fi să luăm lucrurile pur matematic, acum toate rafinăriile s-ar închide", explică Azamat Zhangulov.

Potrivit situaţiilor financiare publicate pe site-ul KazMunaiGaz, grupul petrolier controlat de stat a finalizat anul 2011 cu afaceri de aproape 18 miliarde de dolari şi cu un profit net de 3,2 miliarde de dolari.

Cotaţiile sunt respectate

Zhangulov mai spune că grupul nu ar putea vinde către Petromidia petrolul la un preţ mai mic decât cel al cotaţiilor internaţionale, deşi acest lucru ar mai ridica povara pierderilor de la rafinăria din Năvodari. "Nu putem să vindem sub preţurile internaţionale. Acest lucru este interzis prin lege. Preţul cu care KazMunaiGaz vinde petrolul către Petromidia este cel la care se tranzacţionează petrolul pe pieţele internaţionale", a mai spus reprezentantul Rompetrol.

După extinderea capacităţii de rafinare de la Petromidia, kazahii au spus că în următorii cinci ani de zile vor să deschidă 350 de noi puncte de alimentare în regiunea Mării Negre, 150 dintre acestea urmând să fie în România. În afară de piaţa locală, planul de extindere al Rompetrol va viza şi pieţele din Turcia, Bulgaria, Georgia şi Moldova. Potrivit informaţiilor publicate de companie, la finalul primului semestru Rompetrol avea 131 de staţii proprii, 150 de staţii partener şi 125 de staţii expres, adică puncte de alimentare fără angajaţi, pe plan local. În total, Rompetrol deţine o cotă de piaţă de 24%, urmând ca după finalizarea proiectului de extindere să ajungă la o cotă de piaţă totală de 35%. Rompetrol este acum al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală după Petrom.

Încredere în piaţă

"Încă mai credem că piaţa va creşte. Dacă iei decizia închiderii unei rafinării, practic spui că tu nu crezi că piaţa îşi va reveni în următorii 10-20 de ani. Noi în schimb chiar credem că situaţia se va îmbunăţi", a mai spus Azamat Zhangulov. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că în primele cinci luni ale acestui an consumul de carburanţi s-a redus cu 1,5% după creşterea uşoară bifată în 2011.

"Nu avem deocamdată un braţ pe retail suficient de extins. Am făcut investiţii şi eforturi să avem cea mai bună rafinărie de aici, dar trebuie să ţineţi cont de faptul că prezenţa pe retail s-a construit dificil. Noi nu suntem în situaţia altor jucători din piaţă cu o reţea extinsă de benzinării amplasate în cele mai bune locuri. Daţi-ne oportunitatea de a ne dezvolta afacerea."