Mercedes-Benz crede în maşina electrică: Estimăm că vom livra aproximativ 20 de unităţi anul viitor

Autor: Bogdan Alecu 08.10.2012

Mercedes-Benz România are în plan comercializarea a 20 de automobile electrice odată cu lansarea modelului de oraş smart electric drive din ianuarie 2013. Ţinta de vânzări de "zeci de unităţi" vine în condiţiile în care pe piaţa locală s-au vândut oficial doar patru automobile electrice anul trecut, în timp ce anul acesta un singur model a fost înmatriculat, un Nissan Leaf, dar care a fost achiziţionat din Germania.

"Sunt şanse reale să atingem această cifră deoarece nu este o diferenţă majoră între un smart electric şi cel obişnuit. Avem deja firme care se interesează de achiziţia unui smart electric, sunt discuţii incipiente cu companii care se uită foarte atent la consumul de combustibil, la cheltuielile legate de mentenanţă, cu reparaţiile", a spus Valeriu Zaharia, director de vânzări şi marketing pentru Mercedes-Benz autoturisme în cadrul Mercedes-Benz România.

Modelul smart electric va avea un preţ de pornire de 19.705 euro cu TVA inclusă, faţă de aproape 37.000 de euro în cazul unui Mitsubishi iMiEV, primul automobil electric lansat anul trecut în România, dar în cazul modelului german va exista posibilitatea închirierii bateriei, valoarea acesteia nefiind inclusă în preţul de achiziţie. În Germania chiria lunară a bateriei este de 65 de euro. Pentru a parcurge 100 km cu un automobil electric costul este de aproximativ 1-1,5 euro, faţă de până la 10-15 euro în cazul unuia pe benzină, având în vedere preţul de 6,2 lei pentru un litru de combustibil.

Bateria se poate încărca atât de la o priză normală în aproximativ opt ore, cât şi de la o staţie specială în mai puţin de o oră.

"Maşina va fi disponibilă la vânzare începând cu luna ianuarie a anului viitor, atât cu posibilitatea de a închiria bateria, cât şi cu posibilitatea achiziţiei acesteia", a spus Valeriu Zaharia.

În ceea ce priveşte vânzările totale pe anul viitor, oficialii Mercedes-Benz estimează că 15-20% dintre acestea vor reprezenta noul A-Klasse, modelul de segment compact al mărcii.

"Anul viitor estimăm livrări de aproximativ 300 de unităţi pe piaţa locală. Anul acesta vom livra între 80 şi 100 de maşini în trimestrul patru", a spus Zaharia.

La nivelul primelor opt luni din 2012, înmatriculările autoturismelor Mercedes-Benz au crescut cu aproape 6%, la 1.120 de maşini, potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înma­triculare a Vehiculelor (DPRCIV), în timp ce Audi şi BMW au avansat cu peste 30%, la 1.223 respectiv 1.451 de maşini înma­triculate.

Peste 90% dintre clienţii Mercedes-Benz sunt persoane juridice.

"Mercedes-Benz are aproximativ 90-95% dintre clienţi persoane juridice, valori normale pentru segmentul premium, de unde şi stabilitatea şi creşterea anterioară. Sunt companii care au găsit noi canale de dezvoltare, inclusiv pe pieţe externe care se dezvoltă şi îşi pot permite achiziţia unui automobil premium, tocmai că nu depind la fel de mult de puterea de cumpărare a clientului persoană fizică, nu depind de programul "Rabla", de creşteri salariale care sunt aproape inexistente pe anumite segmente. Clientul de Mercedes-Benz nu aşteaptă o creştere salarială", a spus Zaharia. El a subliniat că "se observă în piaţă o tendinţă de amânare a deciziei, o uşoară grijă pentru fiecare business în parte şi o drămuire mai atentă a resurselor.

"Cu siguranţă situaţia pe plan politic a generat destul de multă reţinere în a lansa noi achiziţii din partea clienţilor. Acum sperăm ca anul de după alegeri să aducă rezultate peste cele din anul de dinainte."

Pentru anul acesta Mercedes-Benz România vizează o cotă de 30% din segmentul premium al pieţei auto locale, procent deţinut şi la nivelul înma­triculărilor din primele opt luni ale acestui an.

În acest context, luna trecută a fost finalizată şi o investiţie de 2,5 mil. euro în cel de-al 35-lea centru de vânzări şi ser­vice al Mercedes-Benz, investiţie reali­zată de firma ATP Exodus, care mai deţine centre ale mărcii germane şi în Bistriţa şi Baia Mare.