Elliott cumpără încet, dar sigur controlul la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 10.10.2012

Fondul american de hedging Elliott, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, este şi cel mai activ investitor în titlurile FP, doar la începutul acestei luni făcând achiziţii de 45 de milioane de lei (10 mil.euro).



Brokerii sunt de părere că fondul american urmăreşte să obţină controlul asupra fondului astfel încât să-şi impună propria strategie la FP.

Elliott este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea cu 15% din capital şi a propus la începutul acestui an vânzarea activelor şi distribuirea banilor către acţionari. Strategia pro­pusă de Elliott deschide calea pentru ca pachete de 20% din Petrom şi Hidroelectrica, 15% din Romgaz şi 10% din Nuclearelectrica să fie vândute în următorii trei ani. Franklin Templeton va primi un comision mai mare dacă vinde mai repede. Strategia propusă de Elliott a primit acordul restului acţionarilor în AGA din aprilie, însă nu poate fi pusă în aplicare din cauză că arbitrul pieţei de capital nu a aprobat noile comisioane propuse pentru recompensarea administratorului.

"Prin achiziţiile de acţiuni FP, Elliott urmăreşte să îşi atingă ţelul. Fondul american vrea să deţină un pachet de acţiuni suficient de mare cât să îşi asigure controlul şi să îşi impună propria strategie", spune Mihai Chişu, broker la societatea IFB Finwest.

Pe 2 octombrie, Manchester Se­curities, vehicul de investiţii controlat de Elliott, a cumpărat un pachet de 84 milioane de acţiuni FP în valoare de 44,1 milioane de lei. Pe 5 şi 8 octombrie, vehiculul de investiţii a mai cumpărat 1,7 milioane de acţiuni plătind 943.000 lei. Achiziţiile făcute la începutul acestei luni se adaugă celor peste 13 milioane de euro investite în acţiunile FP pe parcursul lunii septembrie.

Investiţiile făcute de Elliott nu s-au împiedicat de situaţia în care se află Fondul Proprietatea. Producătorul de energie Hidroelectrica, companie la care FP deţine 20% din capital şi care reprezintă a doua cea mai valoroasă participaţie din por­to­foliu, a intrat în insolvenţă. Dacă Hidroelectrica nu iese din insolvenţă până la finalul anului, Fondul Proprietatea este în pericol să nu îşi poată plăti dividendele pentru anul în curs pentru că intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica i-a scăzut nepermis valoarea activului net. Administratorul ia în calcul folosirea banilor din profit pentru răscumpărări dacă distribuirea de dividende va fi imposibilă, însă procedura de răscumpărare este blocată în instanţă de un acţionar. Mai mult, şi listarea fondului la bursa din Varşovia este blocată deşi administratorul Franklin Templeton lucrează de mai bine de un an la acest demers.

Acţiunile Fondului Proprietatea au închis şedinţa de marţi în stagnare până la un preţ de 0,525 lei/titlu, referinţă la care valoarea bursieră a fondului este de 7,23 miliarde de lei.