Raed Arafat vrea achiziţii centralizate de medicamente pentru unităţile de primiri urgenţe şi întreabă ce bani nu au fost cheltuiţi

Autor: Ioana David 09.10.2012

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că intenţionează ca de anul viitor toate medicamentele şi materialele sanitare utilizate în cele 63 de unităţile de primiri urgenţe finanţate de la bugetul de stat şi în serviciile de ambulanţă să fie achiziţionate centralizat, prin licitaţie, de către Ministerul Sănătăţii.

"În acest fel se urmăreşte obţinerea unor preţuri de achiziţie mai bune având în vedere achiziţia unei cantităţi mai mari de produse, dar şi controlul cheltuielilor din unităţile de primiri urgenţe. Ultimele controale au evidenţiat unele diferenţe de preţuri destul de semnificative la achiziţionarea produselor de acelaşi tip, dar în spitale diferite", a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Arafat a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi unităţilor sanitare din subordinea Ministerului situaţia fondurilor alocate pentru investiţii, care nu au fost cheltuite până în prezent.

"Vrem să ştim ce bani nu aţi reuşit să cheltuiţi pentru a fi redirecţionaţi acolo unde este nevoie astfel încât toate fondurile să poată fi utilizate până la sfârşitul anului. Urmărim eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor, nu dorim să rămânem cu fonduri neutilizate la 31 decembrie", a declarat Raed Arafat, într-o videoconferinţă.

Astăzi, la sediul Ministerului Sănătăţii a avut loc o videoconferinţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, cei ai serviciilor de ambulanţă şi ai personalului din unităţilor de primiri urgenţe în care s-a discutat despre situaţia financiară a unităţilor de primiri urgenţe, dar şi despre situaţia investiţiilor din sistem.