Săftoiu: Nu se acordă nici privilegii, nici derogări de la planul privind restructurarea TVR

Autor: Madalina Cerban 09.10.2012

Săftoiu a fost ales, marţi, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) de către membrii CA al TVR. Decizia a fost avizată tot marţi şi de Comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 11 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Dacă deciziile membrilor CA al TVR şi a Comisiilor de Cultură ale Parlamentului vor fi avizate favorabil de plenul Parlamentului, Claudiu Săftoiu va deveni preşedinte-director general al SRTv. Astfel, Săftoiu va reveni la conducerea TVR, mandatul preşedintelui-director general al televiziunii publice fiind de 4 ani.

După ce şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată din lipsă de cvorum, Claudiu Săftoiu a declarat că numirea sa ca preşedinte-director general al CA al TVR reprezintă o asumare a Parlamentului.

"Este vorba despre o asumare a Parlamentului României în ceea ce priveşte soarta Televiziunii Române. Astăzi (marţi, n.r.) am venit cu bună-credinţă pentru a fi audiaţi, am avut discuţii aprinse, dar cât se poate de benefice în ceea ce priveşte perspectivele Televiziunii Române", a spus Săftoiu.

El a precizat că fostul CA "s-a angajat total" în proiectul de redresare economică a Societăţii Române de Televiziune şi este mulţumit că, în timpul audierilor din Comisiile de cultură ale Parlamentului, cei doi noi membri în CA, din partea PDL (Ada Meseşan şi Radu Carp, n.r.), "şi-au exprimat de asemenea voinţa pentru restructurarea în Televiziunea Română".

În ceea ce priveşte programul de redresare economică a TVR, Claudiu Săftoiu a spus că noul CA va reanaliza "pagină cu pagină" documentaţia cu privire la selecţia de personal.

El a mai spus că "vor fi aduse toate îmbunătăţirile şi corecţiile necesare, în urma dialogului pe care managementul Televiziunii Române îl va avea cu protestatarii" pentru ca până la sfârşitul anului să fie puse în acord "toate doleanţele, dar şi toate imperativele procesului de restructurare", iar perioada "foarte dificilă pentru Televiziunea Română" să fie depăşită "cu bine".

Despre calendarul selecţiei de personal în contextul concedierilor colective, Săftoiu a spus: "Nu e vorba despre o stopare, ci despre o prelungire a termenului de stabilire şi finalizare a documentaţiei cu privire la înscrierea în selecţia de personal. Este de datoria noului CA să ia toate aceste aspecte în atenţie şi să producă cât mai curând posibil calificările necesare în aşa fel încât să nu mai aibă loc posibile inadvertenţe în declanşarea procesului de selecţie".

Săftoiu a reamintit că restructurarea îi vizează pe toţi cei peste 3.300 de angajaţi ai TVR. "Nu se fac nici privilegii, nici derogări din acest plan de restructurare, dar este de datoria mea să ridic în atenţie aceste lucruri noului CA. Sunt convins că ceea ce a produs fostul CA va reprezenta o continuare, în deplină legalitate, a acestui proces foarte foarte dureros, dar absolut necesar cu privire la restructurarea TVR", a mai spus el.

Validarea lui Claudiu Săftoiu în funcţia de preşedinte-director general al SRTv a fost reprogramată pentru şedinţa următoare de plen reunit a Parlamentului, care va avea loc luni.

Claudiu Săftoiu a mai fost validat o dată preşedinte-director general al Televiziunii Român, de Parlament, pe 3 iulie 2012. Însă fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

Astfel, marţi, plenul Parlamentului a numit un nou Consiliu de Administraţie al TVR. Din totalul de 428 de parlamentari, la vot au fost prezenţi 267, tot atâţia aleşi exprimându-şi votul.

Cei 13 membri titulari ai noului Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Claudiu Săftoiu şi Lucia Hossu Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Radu Carp şi Ada Meseşan (PDL), Nicoleta Nicolicea (Grupul parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi sunt: Luminiţa Violeta Ristea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan şi Daniela Bârsan (PNL), Ion Lucia Catrina şi Paul Călin Botez (PDL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu au fost aleşi membri titulari, respectiv supleanţi din partea salariaţilor în CA al SRTv, în urma scrutinului organizat în Televiziunea Română în data de 21 iunie 2012.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.