MCPN propune recunoaşterea Asociaţiei Culturale Pro Basarabia ca fiind de utilitate publică

Autor: Alina Dan - Mediafax 10.10.2012

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a supus, marţi, Guvernului spre adoptare un proiect de hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina ca fiind de utilitate publică, se arată pe site-ul ministerului.

În respectivul document, un proiect de Hotărâre a Guvernului, se precizează că Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina (A.C.P.B.B.) s-a adresat Secretariatului General al Guvernului în vederea recunoaşterii statutului de utilitate publică al asociaţiei, în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări.

"În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina (A.C.P.B.B.), constatând, din documentele prezentate, îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, şi propune Guvernului României, prin prezentul proiect, recunoaşterea Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina (A.C.P.B.B.) ca fiind de utilitate publică", se arată în documentul semnat de ministrul Culturii, Puiu Haşotti.

Proiectul urmează să primească avizul ministrului de Externe, Titus Corlăţean, al vicepremierului şi ministru al Finanţelor Florin Georgescu şi al ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru.

Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina a fost înfiinţată în anul 1990 şi a dobândit personalitate juridică prin sentinţa civilă nr. 212 din 13.02.1990, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Este o organizaţie independentă, nonprofit, autonomă, apolitică, de interes public, ce desfăşoară activităţi de interes general, în scop nepatrimonial.

Scopul Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina constă în integrarea firească a valorilor spirituale, cultural-educative, ştiinţifice ale românilor din Basarabia, ţinutul Herţa în spaţiul istoric daco-român, prin promovarea acestor valori.

Pe parcursul celor 22 ani de la înfiinţare, Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina şi-a atins obiectivele pentru care a fost înfiinţată, desfăşurând diverse activităţi de interes general sau comunitar, printre care organizarea a numeroase manifestări omagiale, dezbateri şi conferinţe, în scopul promovării românismului în spaţiul dintre Prut şi Nistru.

Potrivit Ordonanţei Guvernului 26/2000 aprobată cu modificări şi completări prin Legea 246/2005, recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei următoarele drepturi şi obligaţii: dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică, dreptul de a menţiona în toate documentele pe care le întocmeşte că asociaţia sau fundaţia este recunoscută ca fiind de utilitate publică, obligaţia de a menţine cel puţin nivelul activităţii şi performanţele care au determinat recunoaşterea, obligaţia de a comunica autorităţii administrative competente orice modificări ale actului constitutiv şi ale statutului, precum şi rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale şi obligaţia de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.