Turnul de apă va fi Turnul de artă/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 12.10.2012

Pictând oraşul

Un stol de cocori, o ceată de bufniţe, o bibliotecă, nişte scafandri, nişte cetăţeni semi-adormiţi, un avion de hârtie, o perdea verde, sunt printre proiectele propuse să fie pictate pe vârful Turnului de apă şi artă din Pantelimon (foto 1). Bucureştenii sunt aşteptaţi, începând din 7 octombrie, să-şi aleagă pictura preferată, prin vot.

Turnul de apă al Postăvăriei Române, o construcţie ridicată în anii de glorie şi industrializare ai comunismului, va constitui un reper pentru cartierul Pantelimon, începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului, cum spuneam, va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului. Inaugurarea oficială a noului turn de apă şi artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Finanţatorul principal al proiectului este ING Romania.La începutul lunii s-a încheiat etapa de înscriere în concurs a lucrărilor pentru turn. Make a Point (o Asociaţie culturală înfiinţată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roşca şi artistul visual Alma Cazacu. Asociaţia organizează expoziţii, spectacole, proiecţii de film, workshopuri şi este un spaţiu dedicat expunerii de lucrări şi mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române) a selectat 12 lucrări din totalul de 45 propuse şi le supune acum votului popular. Finaliştii sunt următorii: David Emilian Petrut, 21 ani, din Câmpulung Muscel, cu lucrarea Cocorii mesageri; Ileana Oancea, 35 ani, Bucureşti, cu lucrarea Bufniţe; Traian Despoiu, 26 ani, Bucureşti, cu lucrarea Art totem; Evelin Bundur, 22 ani, Bucureşti, cu lucrarea Afară; Mădălina Pavel, 27 ani, Bucureşti, cu lcurarea Maşina de tocat vise; Laura Floriana Dumitrescu, 24 ani, Bucureşti, cu lucrarea Însetaţi; Oana Lohan, 43 ani, Arad, cu lucrarea Pentru Dan; Teodora Anton, 29 ani, Ciudad de Mexico, cu lucrarea Metro; Carmen Nistor, 39 ani, Bucureşti, cu lucrarea Biblioteca de cartier; Ioana Lupaşcu, 23 ani, Bacău, cu lucrarea Izvor de munte; Daniel Georges, 35 ani, Beirut, cu lucrarea Perdeaua Verde; Lelia Spineanu, 38 ani, Bucureşti cu lucrarea Joy.

Marina Krilovici, curs de măiestrie artistică

Soliştii de operă aflaţi la începutul carierei, studenţi sau absolvenţi ai academiilor de muzică, au ocazia de a se perfecţiona, în perioada 28 octombrie - 4 noiembrie, sub îndrumarea uneia dintre cele mai mari personalităţi ale teatrului liric: soprana Marina Krilovici.

Solistă cu o carieră internaţională de invidiat, soprana Marina Krilovici i-a avut ca parteneri de scenă pe cei mai mari cântăreţi de operă ai lumii: Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Tito Gobbi, José Carreras, Renato Bruson, Nicolai Ghiaurov, Nicola Ghiuselev, Fiorenza Cossotto, Shirley Verrett, Nicola Martinucci, în teatre din Hamburg, Viena, Chicago, New York, Londra, Roma, Berlin, Paris, Lisabona, Veneţia, München, Montreal.

Bogata experienţă profesională a maestrei Marina Krilovici va fi împărtăşită tinerilor în Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti, sub egida Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess", care îşi propune, prin cursurile de măiestrie organizate, să ofere, celor care şi-au ales profesiunea de cântăreţ de operă, dar şi tuturor iubitorilor muzicii posibilitatea de a întâlni artişti consacraţi.

Este pentru a doua oară când soprana Marina Krilovici susţine cursuri de măiestrie artistică la Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess". În luna noiembrie 2010, artista a venit special la Bucureşti pentru a preda arta cântului tinerilor interpreţi români (foto 2).

Lucian Blaga - Intelectual, poet, diplomat

Institutul Cultural Român Viena, Societatea Austro-Română (AUSTROM) şi editura vieneză Lit-Verlag au dedicat în seara de 11 octombrie 2012 o conferinţă personalităţii complexe a lui Lucian Blaga (foto 3). Conferinţa este prilejuită de apariţia traducerii în limba germană a volumului filosofic Cunoaşterea luciferică, editată de Lit-Verlag Viena şi este susţinută de traducătorul în germană al volumului, Rainer Schubert. Volumul a apărut cu sprijinul ICR în cadrul Programului TPSP (Translation and Publication Support Programme). Rainer Schubert este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Viena, a fost directorul Forumului Cultural Austriac din Bucureşti şi a predat filosofia în cadrul secţiei germane a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Lansat în anul 2006, programul de finanţare a editorilor străini pentru traducerea autorilor români (TPS - Translation and Publication Support Programme) îşi propune să faciliteze accesul publicului străin la literatura română şi să sprijine prezenţa autorilor români pe piaţa internaţională de carte, prin finanţarea costurilor de traducere (şi editare, atunci când este cazul). TPS sprijină traducerea şi publicarea în lume a operelor relevante pentru cultura română din domeniile literatură şi ştiinţe umanistice.

Restaurarea Castelului Banffy

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău a continuat şi în 2012 programul iniţiat anul trecut, ce are drept scop pregătirea de specialişti din Republica Moldova în domeniul conservării şi restaurării clădirilor monument istoric.

În perioada iunie-iulie-august 2012 ICR Chişinău a susţinut prezenţa cursanţilor din Republica Moldova la două importante workshop-uri de specialitate organizate în România: Castelul Bánffy (Cluj) şi Conacul Petre P. Carp din satul Ţibăneşti (Iaşi).Workshop-ul de la Castelul Bánffy din localitatea Bonţida (foto 4), judeţul Cluj organizat de Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, din cadrul Fundaţiei Transilvania Trust, şi coordonat de arhitectul David Baxter de la Institute of Historic Building Conservation (Marea Britanie) îşi propune promovarea excelenţei în reabilitarea mediului construit şi al predării tehnicilor tradiţionale de construire care pot fi utilizate în cazul lucrărilor de restaurare şi întreţinere a clădirilor istorice. Obiectivul programului este restaurarea completă a Castelului Banffy, folosind metode şi materiale tradiţionale, prin cooperare internaţională şi colaborarea exemplară dintre proiectanţi şi executanţi.

Activităţile de restaurare se axează pe trei directii principale, examinarea bunelor practici legate de managementul şi întreţinerea patrimoniului construit, meseriile practice legate de construcţie prin implicarea directă într-un proiect de restaurare existent şi restaurarea şi reabilitarea patrimoniului construit prin metode tradiţionale de construcţii.

La cursurile de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, alături de participanţii din Republica Moldova, s-au specializat cursanţi din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Albania, Croaţia, Belgia, Franţa, Norvegia, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia, Brazilia, SUA, Australia.

Muză. Muzică. Muzeu

Datorită succesului în rândul copiilor şi părinţilor acestora care au participat sau au dorit să participe la programele din cadrul proiectului Muză. Muzică. Muzeu, asociaţia De dragul artei anunţă continuarea seriei de programe de educaţie creativă (foto 5) în cadrul Muzeului Naţional George Enescu de pe Calea Victoriei, nr. 141, Bucureşti. Acestea se vor desfăşura în fiecare zi a sfârşitului de săptămână, începând cu ora 10.30. Programele dedicate familiilor sunt structurate pe două teme inedite: "Pe-un picior de-arcuş, la un pian jucăuş" şi "Domnul Do şi Domnişoara La". Ideea proiectului a venit din necesitatea de a le propune copiilor mici programe de muzică, mişcare şi instrumente muzicale. Întreaga abordare educativă are drept principală miză creativitatea, iar prin îmbinarea mai multor arte în cadrul aceluiaşi atelier se urmăreşte absorbţia naturală a practicilor şi valorilor artistice de către copiii mici care, în viitor, vor aborda cultura într-o manieră firească, accesibilă şi atractivă. Totul are loc sub îndrumarea specialiştilor în educaţie muzeală şi dans creativ şi cu ajutorul unor muzicieni care vor cânta şi încânta audienţa cu fragmente din lucrări cunoscute ale universului enescian.

Marele premiu la Namur pentru Toată lumea din familia noastră

ICR Bruxelles informează că filmul Toată lumea din familia noastră de Radu Jude a câştigat marele premiu Bayard d'or al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur, Belgia (FIFF, 28 septembrie - 5 octombrie 2012). Şerban Pavlu a fost la rândul său distins cu premiul pentru cel mai bun actor principal.
Coproducţia româno-olandeză Toată lumea din familia noastră este o comedie dramatică. Marius, personajul principal, traumatizat de un divorţ în urma căruia a pierdut custodia fiicei, alunecă de la frustrare la disperare violentă.

Orizont de Paul Negoescu şi Blu în regia lui Nicolae Constantin Tănase au fost selectate în competiţia de scurtmetraje. Alături de filmele în competiţie au mai fost proiectate documentarul Şcoala noastră, în regia Mirunei Coca-Cozma şi a Monei Nicoară, precum şi lungmetrajul de debut al lui Paul Negoescu, O lună în Thailanda.
Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate filmului francofon. A programat 180 de filme din 40 de ţări.