Fitch şi S&P avertizează Ungaria să nu renunţe la sprijinul FMI

Autor: Anca Dumitrescu 10.10.2012

Directorul Fitch pentru Europa emergentă, Paul Rawkins, a refuzat la o conferinţă la Viena să precizeze dacă agenţia va retrograda ratingul BB+ al Ungariei în lipsa unui acord cu FMI, dar a spus că un eşec ar duce la menţinerea perspectivei negative a calificativului.

"Recent au avut loc unele discuţii că Ungaria ar putea continua pe cont propriu, acest fapt ne-ar deranja. Ungaria are vulnerabilităţi, există multă instabilitate în piaţă, nu va fi bine plasată pentru a se descurca", a spus Rawkins.

Premierul Viktor Orban a declarat pentru a doua oară într-o săptămână că, dacă Ungaria nu va ajunge la un acord cu FMI şi UE pentru sprijin financiar, ţara va avea capacitatea să îşi finanţeze datoriile, dar va fi mai costisitor.

Marţi, premierul a reiterat că Ungaria va putea să îşi asigure finanţarea în 2013, chiar şi fără acordul cu Fondul.

Fitch a retrogradat în ianuarie ratingul Ungariei cu o treaptă, în categoria junk nerecomandată investiţiilor, la nivelul BB+, cu perspectivă negativă.

Un analist al Standard&Poor’s, Frank Gill, a declarat la rândul său miercuri că un acord al Ungariei cu FMI ar stabiliza ratingul ţării, deşi agenţia va lua în considerare şi respectarea condiţiilor prevăzute în programul de finanţare.

"Considerăm că programul cu FMI ar fi o ancoră importantă pentru ratingul Ungariei", a afirmat Gill la Londra.

Economistul şef al BNP Paribas, Michal Dybula, a declarat recent că în lipsa unui acord cu UE şi FMI guvernul de la Budapesta va avea dificultăţi de refinanţare a datoriilor în valută, peste un an.

Ungaria dispune din partea S&P de rating BB+.