Analiza retailului farma: cele mai mari reţele au o cincime din piaţă

Autor: Ioana David 10.10.2012

Cele mai importante cinci reţele de farmacii din Ro­mânia, Sensiblu, Catena, Dona, Help Net şi Ropharma, gru­pează peste 1.200 de farmacii, adică în jur de o cincime din întregul retail farmaceutic arată o analiză a ZF pe baza da­telor companiilor şi a infor­maţiilor Institutului Naţional de Statistică.

Reţelele s-au extins în ultima perioadă, însă au fost interesate şi de relocări în în­cercarea de a-şi creşte vân­zările.

Sensiblu a anunţat că este interesată de extinderea reţelei după ce recent a cumpărat 90 de farmacii City Pharma şi a ajuns în acest fel la peste 400 de unităţi.

Pentru a putea creşte, reţelele sunt nevoite să facă achiziţii deoarece numărul maxim de farmacii dintr-un oraş este stabilit prin lege şi în majoritatea cazurilor a fost atins. Spre exemplu, în Bu­cureşti limita maximă este de o farmacie la 3.000 de locuitori.

Extinderea are loc într-un context incert pentru industrie, când noi reglementări în domeniu ar putea să intre în vigoare din 2013, iar taxa de clawback pe care producătorii o plătesc afectează întregul lanţ până la pacient.

Dacă vor intra în vigoare, noile reglementări din do­meniul farmaciei vor desfiinţa criteriul demografic care plafo­nează în prezent extinderea.