Viaţa în cea mai năpăstuită capitală a lumii: cum trăiesc cei 5 milioane de locuitori din oraşul afgan Kabul. Galerie FOTO

Autor: Radu Racu 11.10.2012




Situată între lanţul muntos Hindu Kush şi râul care-i împrumută numele, capitala afgană Kabul găzduieşte peste 5 milioane de locuitori , dintre care circa 20% trăiesc pe dealurile care înconjoară oraşul. Un număr similar trăieşte sub limita sărăciei. În timp ce aşăzările urbane din Occident ar pune mare preţ pe aceste proprietăţi, nimic nu poate fi mai departe de adevăr în capitala afgană devastată de război, scrie Daily Mail, citând un fotoreportaj realizat de AFP.

În cartierele din suburbii, precum Jamal Mina, rezidenţii trăiesc aproape literalmente unul peste altul, de pe o zi pe alta, însă situaţia este pe cale să se agraveze.

Constructori ca Ahmad Tazim au reuşti să se întreţină până acum din comenzile făcute pe bani externi, însă aşa-numitul boom imobiliar e pe cale să se termine, pe măsură ce forţele armate occidentale se retrag.

Conform datelor Băncii Mondiale, mai bine de o treime din populaţia afgană trăieşte sub limita sărăciei, iar dintre ceilalţi, aproape jumătate riscă să coboare sub nivelul sărăciei. În ultimul deceniu, mai multe miliarde de dolari au fost investite în reconstrucţia Afganistanului, în special în clădiri administrative, însă acest trend este pe cale să se sfârşească.

Abdul Sami Mirza, un agent imobiliar din Kabul, spune pentru Radio Europa Liberă că "nu mai există cumpărători, au dispărut toţi. Anul trecut afacerile mergeau bine, dar acum toată lumea vrea să fugă din ţară". Principalul motiv al exodului afgan este nesiguranţa situaţiei politice generată de retragerea trupelor NATO, peste doi ani.

Populaţia oraşului Kabul a crescut de la 1 milion de persoane în urmă cu zece ani, la 5 milioane în prezent, pe măsură ce tot mai mulţi oameni din zonele rurale sărace au migrat spre capitală în căutare de muncă. Situaţia va deveni dramatică pentru ei după anul 2014, când banii străini vor înceta să mai vină. Fondul MOnetar Internaţional estimează că ponderea ajutorului extern în PIB-ul afgan a fost de 97% în 2010.