Directorul Sibex întrebat dacă crede în nevinovăţia lui Sima: Cred; Până acum sunt doar speculaţii

Autori: Szasz Jutka , Elida Cremene 11.10.2012

Întrebat, joi, de jurnalişti dacă crede în nevinovăţia lui Cristian Sima, noul director al Sibex, Ovidiu Petru, a răspuns afirmativ.

"Eu cred (în nevinovăţia lui Sima - n.r.). Deocamdată nu este nicio ştire verificată, sunt pure speculaţii în presă şi nu au absolut nicio legătură cu bursa de la Sibiu. Dânsul pur şi simplu nu a fost prezent şi Consiliul a decis să îl schimbe", a spus Ovidiu Petru.

Întrebat de ce a fost demis Sima, Petru a afirmat că pentru "indisponibilitate temporară".

"Noi avem o activitate zilnică care trebuie coordonată, există foarte multe decizii care trebuie luate de directorul general şi pentru că nu a fost în această perioadă s-a decis înlocuirea sa. Eu o să preiau aceste atribuţii până la sfârşitul exerciţiului financiar şi vedem pe parcurs ce o să mai apară", a spus Ovidiu Petru.

Întrebat totodată dacă bursa de la Sibiu a fost afectată de acest caz, Ovidiu Petru a spus că imaginea instituţiei este "extrem de puternic afectată".

"Bineînţeles că ne afectează. Toată piaţa de capital e afectată de orice ştire. Imaginea noastră este afectată extrem de puternic", a adăugat Petru.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început joi o investigaţie la sediul societăţii de brokeraj WBS România după ce au apărut suspiciuni că fostul acţionar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

"CNVM a început astăzi, 11 octombrie 2012, o investigaţie la sediul societăţii de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societăţii în relaţia cu clienţii, precum şi integritatea conturilor acestora. În acest context, autoritatea pieţei de capital recomandă clienţilor societăţii de servicii de investiţii WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii la sediul CNVM. Menţionăm, totodată, faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activităţi pe piaţa de capital din România", se arată într-un comunicat transmis joi de CNVM.

Comisia menţionează că va investiga eventualele legături existente între WBS Holding şi WBS România, pentru a proteja investitorii care desfaşoară operaţiuni pe piaţa de capital prin intermediul WBS România.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat din 1 octombrie şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, tranzacţiile pe pieţele externe au fost operate prin WBS Holding, firmă deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. O altă ipoteză vehiculată este că Sima ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Surse din piaţa de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora.

Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, astfel că funcţia de preşedinte CA a fost preluată de Paul Gabriel Miclăuş, iar poziţia de director general a fost preluată de drept de Ovidiu Petru, director adjunct.

Contactat de MEDIAFAX, noul preşedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuş, a declarat că revocarea lui Sima din funcţie nu are legătură cu zvonurile apărute în piaţa de capital. Potrivit lui Miclăuş, Sima a fost înlocuit din funcţie deoarece nu a fost preznt la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Autoritatea pieţei de capital a început pe 1 octombrie la bursa din Sibiu.

Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

Poliţia Sibiu s-a autosesizat, în urma informaţiilor apărute în presă, şi a început o anchetă în cazul fostului şef al Bursei de la Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a precizat pentru MEDIAFAX că până joi dimineaţă la Poliţia Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legată de dispariţie, nici din partea altei persoane.

Dispariţia lui Sima vine şi în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcţiile de conducere deţinute la Sibex şi pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital.