Cel mai mare constructor din vestul ţării a cedat: Confort, cu afaceri de 124 mil. €, a intrat în insolvenţă

Autor: Andreea Neferu 11.10.2012

Compania de construcţii Confort Timişoara, parte a grupului Izometal Confort, controlat de omul de afaceri timişorean Georgică Cornu, a intrat în insolvenţă la propria cerere după ce a intrat în blocaj financiar.

Confort este unul dintre cei mai mari constructori români, cu afaceri de circa 124 de mi­lioane de euro anul trecut. Cu toate acestea, compania şi-a cerut insolvenţa din proprie iniţiativă, iar procedura a fost aprobată în 20 septembrie de către Tribunalul Timiş.

"Am intrat în blocaj financiar, în incapacitate de plată. Nu am încasat banii pe lucrările executate. Confort are creanţe pe lucrări executate, în general pentru entităţi aparţinând statului, de circa 45 de milioane de euro, în contextul în care avem contracte în derulare de peste 150 de milioane de euro. În paralel, avem colaboratori şi clienţi care la rândul lor au intrat în insolvenţă", a declarat Georgică Cornu pentru ZF.

După deschiderea insolvenţei firma Expert SPRL din Arad a fost desemnată administrator judiciar provizoriu.

Omul de afaceri nu a precizat valoarea datoriilor totale pe care Confort le are în prezent, însă a spus că în cazul în care creanţele companiei de construcţii ar fi fost achitate, nicio firmă din grup nu ar mai fi avut datorii. Întrebat dacă există posibi­litatea ca şi alte firme din grup să-şi ceară insolvenţa, Cornu a spus că "este posibil, mai ales că vorbim de un grup integrat".

În ultimul an, o serie de alte firme care activează în sectorul construcţiilor au intrat în insolvenţă, printre acestea numărându-se Concefa Sibiu, ICIM Arad sau Proges.

"Nu sunt perspective foarte clare"

Georgică Cornu a intrat în acţionariatul firmei Confort în 2000, când a cumpărat de la Fondul Proprietăţii de Stat un pachet de 35% din acţiuni pentru suma de trei miliarde de lei vechi, iar ulterior a realizat majorări de capital, potrivit informaţiilor ZF.

"Dacă ne declaram insolvenţa în 2011, am fi protejat firmele (din grup - n. red.), dar am sperat până în ultimul moment că situaţia se va schimba. Acum nu sunt perspective foarte clare cu privire la ce se va întâmpla, în domeniul investiţiilor lucrurile sunt incerte. Mă întreb retoric acum: de ce m-am apucat de privatizare?", a spus Cornu.

Problemele cu care se confruntă firmele lui Georgică Cornu se reflectă şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi: întreg grupul Izometal Confort a fost nevoit să disponibilizeze până acum circa 1.000 de angajaţi, iar până la finalul anului ar urma să fie concediate alte 200-300 de persoane, astfel că în cele din urmă firmele vor rămâne cu circa 500-600 de angajaţi.

Omul de afaceri a precizat de asemenea că are credite de investiţii pe termen lung, unul dintre ele fiind pentru achiziţia unor utilaje în valoare de circa 40 de milioane de euro, din care 26 de milioane de euro au fost deja achitate.

"Până în 2017-2018 mai trebuie plătite alte 14 milioane de euro. Anual, plătim aproximativ 10 milioane de euro pe dobânzi şi comisioane şi alte 10 milioane de euro pe impozite, TVA", a mai spus Cornu.

Compania Confort, cunoscută în special pentru contractele pe care le execută în vestul ţării, a ocupat în 2011 poziţia a şasea în topul celor mai mari companii de construcţii cu acţionariat românesc în funcţie de cifra de afaceri, în condiţiile în care cu un an în urmă urcase pe locul al doilea în ierarhie.

Printre cele mai recente contracte câştigate de Confort se numără construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj pentru 107,5 milioane de lei (25 milioane de euro).

De-a lungul timpului, firma a lucrat şi la reabilitarea carosabilului de pe străzile din Drobeta-Turnu-Severin, reabilitarea dru­mului dintre Buziaş şi Lugoj, modernizarea punctelor termice şi a reţelelor de canalizare şi apă din Drobeta-Turnu-Severin sau la centrul de convenţii şi expoziţii Nord Oltenia de la Că­limăneşti.

Reprezentanţii Expert SPRL Arad, firma care a fost numită administrator judiciar provizoriu pentru Confort, nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a detalia cum va arăta planul de reorganizare al companiei.

Grup cu afaceri de 300 mil. euro

Grupul Izometal Confort, controlat de Georgică Cornu, este format din 17 companii cu sedii în Timişoara, Arad şi Drobeta-Turnu-Severin, care anul trecut au generat o cifră de afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro, potrivit infor­maţiilor care apar pe site-ul grupului.

Companiile desfăşoară activităţi di­ver­se, de la construcţii de clădiri civile şi in­dustriale, drumuri, reţele de apă şi ca­na­lizare, comerţ cu materiale de con­strucţii, activităţi de alimentaţie publică până la tipo­grafie, publicitate, presă scrisă şi tele­viziune.

În afară de Confort, firma fanion a grupului, mai cunoscute sunt com­paniile Brithouse (reţea de bricolaj) sau Conar Arad (construcţii civile şi industriale).

Potrivit presei locale şi centrale, Georgică Cornu ar fi fost anchetat penal de DIICOT la finalul lunii mai. De asemenea, anterior, omul de afaceri a fost cercetat penal de DNA într-un dosar legat de fonduri europene în care ulterior s-a dispus neînceperea urmăririi penale, conform informaţiilor din presă.