Cazul Sima, brokerul dispărut care a pus pe jar toată piaţa de capital: a fugit cu banii sau i-a pierdut pe bursă?

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 12.10.2012

Cristian Sima, fostul director al bursei din Sibiu (Sibex), a dispărut de două săptămâni
Clienţii firmelor sale de brokeraj (WBS Holding şi WBS România) nu-şi pot recupera banii şi nici nu ştiu dacă-i mai au
CNVM a început un control la firma de brokeraj WBS România şi continuă controlul la Sibex
Poliţia din Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă
Daniel Dăianu îşi caută banii, spune că pe hârtie aceştia existau, dar înştiinţările au fost false
Cântăreţul Tudor Chirilă spune că nu mai este clientul lui Sima, dar că prieteni de-ai lui nu-şi mai pot recupera banii
Sumele pe care Sima le-ar fi luat din conturile clienţilor capătă proporţii tot mai mari (se vorbeşte de 5-10 mil. euro)
Pe lista clienţilor păgubiţi ar figura nume cunoscute din business şi din showbiz.



Înlocuirea lui Cristian Sima din funcţiile de preşedinte şi director general al bursei din Sibiu (Sibex) a scos joi la iveală dispariţia lui din peisajul pieţei de capital autohtone şi imediat au început speculaţiile.

Modul în care acesta a dispărut după ce şi-a lichidat toate afacerile din România, faptul că nu mai poate fi contactat nici pe telefonul mobil, nici pe telefonul fix de la adresa din Elveţia, a aprins zvonul că Sima ar fi fugit cu banii pe care-i administra în numele clienţilor firmei de brokeraj WBS Holding. Imediat, toată lumea a fost cu gândul la Bernard Madoff şi la alte escrocherii demascate în ultimii ani în SUA.

Între timp au apărut şi clienţi care reclamă faptul că nu pot să-şi recupereze banii de la WBS Holding şi WBS România, cel mai cunoscut nume fiind cel al fostului ministru de finanţe Daniel Dăianu.

"Sunt stupefiat de dispariţia lui Sima. Am aflat din presă că Cristian Sima nu poate fi găsit şi că ar fi plecat cu banii clienţilor. Extrasurile de cont primite de la firma de brokeraj arată că am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum mă întreb dacă acest in­formaţii sunt sau nu adevărate", a declarat Dăianu.

El spune că a investit şi în bursa din Sibiu, tot la sfatul lui Sima. Şi cântăreţul Tudor Chirilă a fost în trecut client al lui Sima. În 2009, Chirilă câştiga 20.000 de euro în câteva luni pariind pe acţiunile Bursei de Valori Bucureşti. El spune că între timp nu mai este clientul lui Sima pentru că nu mai investeşte pe pieţele externe.

"Am prieteni buni care în momentul de faţă nu-şi pot recupera banii. Vreau să cred că nu este ade­vărat, că este o situaţie reversibilă. Vreau să cred că am investit într-o prietenie cu un om adevărat", scrie Chirilă pe blogul personal.

Printre clienţii lui Sima ar figura şi alte nume sonore din business şi din showbiz. Omul de afaceri Radu Dimofte, unul dintre partenerii discreţi ai lui Gabriel Popoviciu (proprietarul mallului Băneasa), şi creatoarea de modă Irina Schrotter sunt printre cei pe care Sima i-ar fi convins să investească în bursa din Sibiu (Sibex). Este posibil ca ei să se numere şi printre clienţii WBS Holdings, deşi informaţia nu a fost confirmată. Niciunul dintre ei nu a putut fi contactat.

Sima a reuşit să se facă cunoscut datorită deselor apariţii la TV, în calitate de comentator pe teme economice. El a reuşit să se conecteze cu persoane cunoscute din business. Sima a fost până recent asociat cu Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, şi cu avocatul Călin Zamfirescu (socrul fostului ministru al justiţiei Cătălin Predoiu) în proiectul rezidenţial Doamna Ghica Plaza.

În acest an, Sima a fost unul dintre susţinătorii campaniei electorale a lui Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei. El a fost şi acţionar cu 9% la portalul de ştiri Hotnews.ro, însă şi-a vândut participaţia la finalul lunii septembrie. Cercurile în care s-a învârtit i-au permis să atragă clienţi importanţi, cărora Sima le-ar fi promis că le va înmulţi banii pe bursele internaţionale. Până ieri nu au apărut niciun fel de informaţii oficiale în legătură cu eventualele prejudicii pe care Sima le-ar fi făcut clienţilor, deşi în piaţă au circulat zvonuri că ar fi vorba de 5 sau chiar 10 milioane de euro.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-a autosesizat în urma informaţiilor din presă şi a început o investigaţie la WBS România, firmă de brokeraj înfiinţată de Cristian Sima, care este autorizată să tranzacţioneze pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa din Sibiu. Mai mulţi clienţi ai WBS România au reclamat că nu-şi pot retrage banii de la firma de brokeraj şi că personalul nu poate să-i ajute.

Potrivit relatărilor, o parte din banii din conturile WBS România ar fi fost transferaţi în conturile WBS Holding, care este înregistrată în Insulele Virgine şi nu este sub controlul CNVM.

Contactată de ZF, Anca Bunea, directorul general al WBS România, a declarat că firma nu mai are nicio legătură cu Sima, care şi-ar fi vândut anul trecut acţiunile. Ea nu a dorit să facă nicio altă declaraţie. Bunea figurează ca administrator şi în alte firme controlate de Cristian Sima, potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului.

CNVM le-a recomandat clienţilor societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii la sediul CNVM. Până în prezent nu a fost depusă nicio reclamaţie nici la CNVM, iar Poliţia s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presă şi a început o anchetă.

Controlul început joi,11 octombrie, la societatea de brokeraj WBS România de CNVM ar putea lămuri situaţia pentru că vor fi verificate modul de operare alsocietăţii în relaţia cu clienţii şi integritatea conturilor acestora, şi dacă există vreo legătură cu societatea WBS Holding. CNVM nu are jurisdicţie să poată verifica activitatea şi nici conturile clienţilor deschise pe WBS Holding, societate înregistrată în Insulele Virgine Britanice, anchetarea acestora fiind de competenţa poliţiei.

Asociaţia Brokerilor atrage atenţia că "operarea pe teritoriul Romaniei a unor platforme de tranzac?ionare şi companii înregistrate în paradisuri fiscale, nesupuse reglementărilor pieţei de capital naţionale, poate aduce prejudicii atât investitorilor, cât şi intermediarilor autorizaţi, care au o abordare corectă ?i onestă fa?ă de clienţii lor, care respectă legisla?ia pieţei de capital" şi se disociază de orice practici de această natură.

Pe piaţa de capital locală, Sima avea şi susţinători, dar şi foarte mulţi adversari, mulţi dintre cei implicaţi în piaţă considerându-l un lăudăros. Mulţi aveau dubii în legătură cu realizările sale. Cu toate astea, Sima a reuşit să ajungă pentru câteva luni în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). A plecat după un scandal în care Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, l-a acuzat că ar fi încercat să preia ilegal bursa.

Sima s-a orientat apoi către bursa din Sibiu (Sibex), unde a cumpărat acţiuni şi a încurajat mai mulţi apropiaţi să cumpere acţiuni, ajungând să controleze un pachet semnificativ. El nu ar fi putut însă să-l înlăture pe fostul preşedinte şi fondator al Sibex Teodor Ancuţa fără sprijinul SIF-urilor. În piaţă se vorbeşte că Sima ar fi "cumpărat" anul trecut voturile SIF-urilor pentru a fi ales preşedinte la Sibex.

Teodor Ancuţa, fostul preşedinte al Sibex, îl acuză pe Sima că a "tocat" banii Sibex, bani strânşi de la acţionari în 15 ani, prin deplasări în străinătate şi sponsorizări. Sibex a trecut pe pierdere în 2011 şi a avut pierderi şi în primul semestru din 2012. Au existat speculaţii că Sima ar fi umblat în conturile Sibex, însă actuala conducere neagă aceste zvonuri.

"Patru persoane din corpul de control al CNVM derulează în prezent un control la sediul Sibex şi nu exclud posibilitatea ca acestea să ceară informaţii suplimentare cu privire la activitatea Sibex în lumina informaţiilor recent apărute în presă. Am verificat dacă sunt probleme cu conturile Sibex şi am primit acordul verbal al contabilului că nu există probleme cu conturile Sibex sau ale grupului Sibex", a spus Paul Miclăuş, noul preşedinte al Sibex.



Cine este Cristian Sima şi ce afaceri avea el

  • A absolvit Facultatea de matematică în 1985, masterat în matematică în 1986, doctorat în matematică la Pisa (Italia) în 1992, a făcut şi Facultatea de ştiinţe economice la Siena (Italia).

  • În 1997 s-a întors în România şi a înfiinţat WBS Holding şi WBS România.

  • În 1998 a preluat fabrica de pâslă şi postavuri Romfelt din Bucureşti pe care a relocat-o, iar pe terenul de 15.000 de metri pătraţi din zona Obor a început dezvoltarea unui proiect imobiliar, în 2007, avându-i printre asociaţi pe Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, pe arhitectul Adrian Lustig şi pe avocaţii Călin Zamfirescu şi Stan Târnoveanu.

  • În perioada august-aprilie 2007 a fost membru în Consiliul de Administraţie al BVB; a demisionat după ce au apărut informaţii că ar fi colaborat cu Securitatea înainte de 1989; Sima a declarat public că a semnat note informative, după ce a fost torturat.

  • În perioada 2008-2010 a fost membru în CA la Sibex, iar în 2011 a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, cu sprijinul SIF-urilor; ulterior, SIF-urile s-au întors împotriva lui.

  • Firma de brokeraj WBS România era una dintre cele mai mici de pe bursa de la Bucureşti, cu tranzacţii intermediate în valoare de 13 mil. lei în primele nouă luni ale anului; în schimb, pe bursa din Sibiu, WBS era cel mai activ intermediar cu peste 50% din tranzacţiile totale.

  • WBS România este înregistrată la CNVM. WBS Holding nu este înregistrată la CNVM şi nu există date despre activitatea acestei firme; nu este clar care este legătura dintre WBS România şi WBS Holding; Sima declara anul trecut ca s-a retras din cele două firme.

  • Sima a fost şi acţionar şi la Hotnews.ro, cu circa 9% din acţiuni, pe care le-a vândut în septembrie.

CNVM investighează

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a recomandat clienţiIor societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii la sediul CNVM. Până în prezent nu a fost depusă nicio reclamaţie nici la CNVM, iar Poliţia s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în presă şi a început o anchetă.

Controlul început joi,11 octombrie, la societatea de brokeraj WBS România de CNVM ar putea lămuri situaţia pentru că vor fi verificate modul de operare al societăţii în relaţia cu clienţii şi integritatea conturilor acestora şi dacăexistă vreo legătură cu societatea WBS Holding. CNVM nu are jurisdicţie să poată verifica activitatea şi nici conturile clienţilor deschise pe WBS Holding, societate înregistrată în Insulele Virgine Britanice, anchetarea acestora fiind de competenţa Poliţiei.

Informaţiile apărute în presă precizează că un client care şi-a deschis un cont discreţionar de tranzacţionare la WBS Holding a reclamat că nu-şi poate recupera banii. Potrivit legii, un client îşi poate deschide un cont discreţionar şi lăsa astfel mână liberă brokerului să ia deciziile de investiţii. Brokerul trebuie să trimită periodic rapoarte cu situaţia investiţiilor din cont şi notificări când pierderile din cont depăşesc o anumită valoare dinainte stabilită.

Daniel Dăianu: Sunt stupefiat. Una e să pierzi asumându-ţi riscuri şi alta e să fii înşelat

Daniel Dăianu, economist şi fost ministru de finanţe, se numără printre clienţii lui Cristian Sima. Contactat de Ziarul Financiar, Daniel Dăianu a declarat:

"Sunt stupefiat de dispariţia lui Sima. Am aflat din presă că Cristian Sima nu poate fi găsit şi că ar fi plecat cu banii clienţilor. Am conturi deschise la cele două societăţi WBS România şi la WBS Holding pentru că mi s-a spus că doar aşa se putea tranzacţiona pe pieţele externe. Am crezut în buna-credinţă a unor oameni dintre care unul a ajuns preşedintele Sibex. Am investit pentru că mi s-a spus că sunt câştiguri mici, dar sigure. Ştiam că nu lucrează în marjă, că riscurile sunt mici. Extrasurile de cont primite pentru finalul lunii septembrie de la firma de brokeraj arată că am contul pe profit nu pe pierdere, dar acum mă întreb dacă acest informaţii sunt sau nu adevărate. Poliţia şi autorităţile competente trebuie să investigheze ce s-a întâmplat cu banii clienţilor, dacă au avut loc tranzacţii neautorizate cu banii clienţilor". Dăianu a adăugat că, în afară de investiţiile pe pieţele externe, deţine şi acţiuni la Bursa din Sibiu (Sibex) pe care Cristian Sima a condus-o din funcţia de preşedinte şi director general până la demiterea sa de miercuri, 10 octombrie.

El a explicat că a investit prin firma lui Sima datorită notorietăţii şi reputaţiei pe care acesta o avea pe piaţă. "Are o anumită notorietate, altfel cum ar fi ajuns preşedinte la Sibex. WBS nu a fost implicată în niciun scandal până acum. Ca investitor îţi asumi riscul unor pierderi, însă una e să-ţi asumi riscuri şi alta e să fii dezinformat. Aceste informări pe care le-am primit erau înşelătoare şi asta e mai grav", a declarat Dăianu la RTV.

Tudor Chirilă: Am prieteni buni care în momentul acesta nu-şi pot recupera banii

Artistul Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, a fost în trecut unul dintre clienţii lui Cristian Sima, însă în prezent nu mai deţine investiţii. El a declarat însă pe blogul personal că are prieteni buni care nu-şi pot recupera în acest moment banii de la firmele lui Sima.

"Am fost surprins când am citit informaţiile apărute în presă. Cristian Sima mi-a fost şi prieten nu doar broker. Nu pot să mă pronunţ asupra situaţiei pentru că nu sunt suficiente informaţii, nu cred că Cristian Sima ar putea să dispară cu banii clienţilor. Trebuie să aşteptăm să vedem dovezile", a spus Tudor Chirilă.

El a postat pe blogul personal un comentariu dedicat cazului Sima: "Nu ştiu mai multe decât ştie toată lumea în momentul de faţă şi anume că domnul Cristian Sima a părăsit ţara. Nu sunt unul dintre clienţii care şi-au pierdut banii fie şi pentru simplul fapt că activitatea mea pe bursele internaţionale s-a încheiat din 2011. Eram şi sunt (încă??) prietenul lui Cristian Sima. Cel puţin până când se va proba limpede ca a părăsit ţara cu banii clienţilor. Pentru mine aceste veşti sunt dureroase şi şocante. Nu acesta este Cristian Sima pe care l-am cunoscut şi mi-e greu să accept că aş fi prieten cu un escroc.

Cristian Sima, cel pe care l-am cunoscut eu, era un om extrem de cultivat, serios, un om foarte inteligent, fost matematician, bun cunoscător de macroeconomie şi pieţe internaţionale. Era un tată de familie, un om plin de umor, cu care se putea sta de vorbă ore în şir. Această descriere v-ar fi făcut-o oricare din clienţii lui până în acest moment.

Acum aflu că a părăsit ţara şi nu e de găsit. Am prieteni buni care în momentul de faţă nu-şi pot recupera banii. Îmi dau seama prin ce trec ei, mă pun în locul lor şi mi se pare foarte gravă situaţia lor. Vreau să cred că nu este adevărat, că este o situaţie reversibilă. Vreau să cred că am investit într-o prietenie cu un om adevărat. Pentru mine pierderea mare ar fi să se confirme că domnul Cristian Sima este într-adevăr un escroc. Deocamdată îmi este greu să accept deşi faptele par să mă contrazică.

Pentru cei care se întreabă ce pierd eu. Este destul de simplu: pierd investiţia într-o prietenie."

În 2009, Tudor Chirilă câştiga circa 20.000 de euro (profit) din vânzarea unui pachet de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pe care le cumpărase urmându-i sfatul lui Cristian Sima.

Miclăuş: Nu există probleme cu conturile Sibex

Întregul scandal al dispariţiei lui Cristian Sima a început după ce acesta nu a fost prezent la controlul de fond al CNVM, deşi controlul a fost anunţat înainte de Comisie. Acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care a fost demis miercuri din funcţie, potrivit lui Paul Miclăuş, cel care a preluat funcţia de preşedinte al Sibex.

"Patru persoane din corpul de control al CNVM derulează în prezent un control la sediul Sibex şi nu exclud posibilitatea ca acestea să ceară informaţii suplimentare cu privire la activitatea Sibex în lumina informaţiilor recent apărute în presă. Am verificat dacă sunt probleme cu conturile Sibex şi am primit acordul verbal al contabilului că nu există probleme cu conturile Sibex sau ale grupului Sibex", a spus Paul Miclăuş. El este fost vicepreşedinte al CNVM şi a fost ales în conducerea Sibex cu sprijinul lui Sima.

Societatea de brokeraj WBS România este acţionar la Sibex, potrivit lui Miclăuş. Nu este încă foarte clar ce legături există între cele două societăţi WBS România şi WBS Holding, ambele fondate de Cristian Sima. Controlul demarat de CNVM ar putea scoate la lumină dacă există vreo legătură între cele două societăţi şi dacă suspiciunile privind dispariţia cu banii clienţilor pot fi probate. Întrebat dacă şi WBS Holding este acţionar la Sibex, Paul Miclăuş a răspuns că nu are cunoştinţă că această societate ar fi în acţionariatul bursei din Sibiu.

"Situaţia de faţă aduce un prejudiciu teribil de imagine bursei din Sibiu. Trebuie însă adăugat că bursa din Sibiu nu are legătură cu afacerile personale ale domnului Sima", a continuat Miclăuş.

Preşedintele Sibex a comentat că ultima oară a vorbit cu Cristian Sima pe 28 septembrie.

"Nu îmi explic de ce nu poate fi găsit Cristian Sima. Nu trebuie scoasă însă din discuţie posibilitatea ca Sima să sufere de o afecţiune sau să fi suferit un accident."

Fostul şef al Sibex: Mai mult cred că i-a pierdut la bursă şi îi e teamă să se întoarcă

Teodor Ancuţa, fost preşedinte şi director al Sibex, nu crede că Cristian Sima a fugit cu banii, ci mai degrabă că acesta i-a pierdut la bursă, el afirmând, totodată, că Sima a încercat să îl convingă, în 2011, să îi cedeze funcţia de la Sibex contra sumei de un milion de euro, însă nu a acceptat. "Poate a fugit cu banii, poate a şi pierdut banii celor pentru care a tranzacţionat. Poate cei care şi-au dat banii să îi administreze el îl caută după ce poate le-a pierdut banii. Eu mai puţin cred că a plecat cu banii. Mai mult cred că i-a pierdut la bursă şi îi e teamă să se întoarcă. Eu am auzit de milioane de euro, dar nu ştiu concret nimic. Cei păgubiţi poate se vor constitui parte civilă", a spus Teodor Ancuţa, citat de Mediafax.

Totodată, Ancuţa susţine că Sima a încercat să îl covingă să îi cedeze funcţia de preşedinte - director general al Sibex, oferindu-i suma de un milion de euro, însă a refuzat.

"A venit la Sibiu şi, în decembrie 2010, a reuşit să facă o solicitare de schimbare a mea din funcţie. Atunci a fost primul puci, care nu i-a reuşit, şi în lunile următoare, la începutul anului 2011, în lunile ianuarie, februarie, martie a încercat în tot felul să mă convingă să îi cedez funcţia de preşedinte - director general de la Sibiu, oferindu-mi un milion de euro, dintre care 800.000 de euro pe casă şi 200.000 de euro pe acţiuni şi să îmi dea o indemnizaţie de preşedinte onorific de 2.000 de euro pe lună. Bineînţeles că eu nu am fost de acord. Bursa de la Sibiu a fost creaţia mea, a fost copilul meu şi am muncit acolo 17 ani. Nu puteam face această trădare. SIF-urile au fost apoi cele care au votat şi au schimbat balanţa pentru domnul Sima. El s-a lăudat că a dat bani mulţi pentru asta", a afirmat Ancuţa.

Teodor Ancuţa a fost preşedinte al Sibex până în 29 aprilie 2011, când Consiliul de Administraţie l-a votat în această funcţie pe Cristian Sima.