Prahova: Electrica Muntenia Nord, pierderi de 1,1 mil. lei în urma furturilor de componente metalice

Autor: Daciana Ilie 12.10.2012

Potrivit datelor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA - sucursala Ploieşti valoarea pagubelor înregistrate, anul acesta, în Prahova, de companie în urma furturilor de componente metalice se ridică la 1.139.000 lei.

Cele mai multe furturi s-au produs la transformatoarele de medie tensiune, Electrica depunând la Poliţia Prahova 31 de sesizări în acest sens.

Conform reprezentanţilor Electrica, hoţii de materiale feroase şi neferoase acţionează în special asupra transformatoarelor de medie tensiune amplasate în zonele retrase, unde circulaţia este redusă. Cei care sustrag aceste transformatoare caută în special bobinele din cupru sau aluminiu, care se vând la preţuri mai mari decât fierul vechi. În unele cazuri, hoţii au demontat carcasa transformatorului şi au luat doar bobinele, în alte situaţii transformatoarele fiind luate cu tot cu carcasă.

Conform celor de la Electrica Muntenia Nord, valoarea unui astfel de transformator este cuprinsă între 12.000 şi 35.000 de lei, în funcţie de mărime. La această valoare se adaugă, ca pierdere pentru compania de electricitate, energia electrică nelivrată consumatorilor şi lucrările de mentenanţă necesare înlocuirii transformatorului.

Electrica Muntenia Nord a înregistrat de asemenea situaţii în care a fost sustras uleiul din interiorul transformatoarelor electrice. Fără ulei, transformatorul se încălzeşte şi se arde, iar reparaţia în acest caz costă cât 60 - 70 la sută din valoarea întregului aparat.

O altă componentă a reţelelor de electricitate vizată de hoţii de materiale feroase şi neferoase sunt conductorii de aluminiu din reţelele de medie tensiune. Hoţii acţionează în special asupra reţelelor de electricitate care traversează păduri sau câmpuri, în zone necirculate. Ei întrerup alimentarea cu electricitate, după care taie cablurile.

Au fost şi situaţii în care hoţii au furat componentele metalice de pe stâlpii de înaltă tensiune, ceea ce duce la slăbirea rezistenţei stâlpilor şi, final doborârea acestora.

Conform datelor furnizate de Electrica Muntenia Nord, de la începutul acestui an şi până în prezent, reprezentanţii companiei au depus 44 de sesizări la Inspectoratul de Poliţie Prahova, reclamaţii referitoare la intervenţii neautorizate asupra echipamentelor electrice.

În unele cazuri făptaşii au fost prinşi, altele au rămas cu autor necunoscut. Cel mai recent caz în care o persoană care a avariat reţeaua de electricitate a fost prinsă este cel al unui bărbat din comuna prahoveană Valea Călugărească. Acesta a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii septembrie, după ce a fost prins în timp ce demonta un stâlp care susţinea reţeaua de electricitate. Potrivit anchetatorilor, suspectul a sustras componente metalice de la mai mulţi stâlpi care susţineau reţeaua electrică aflată sub tensiune, producând un prejudiciu evaluat la 200.000 de lei.