Ponta: Guvernul caută o soluţie de finanţare etapizată pentru modernizarea aeroportului din Iaşi

Autori: Andreea Unturica , Florin Ghetau 14.10.2012

Victor Ponta a precizat, într-o conferinţă de presă, că este important ca aeroportul din Iaşi să fie modernizat, pentru că, la un moment dat, Iaşiul, ca pol de dezvoltare economică, va fi "handicapat" de lipsa unei astfel de investiţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"E vorba de o sumă foarte mare pentru aeroport, 50 de milioane de euro. Nu-mi place să promit lucruri, în stilul lui Emil Boc, adică «da vă dau şi n-am de unde»", a precizat premierul.

Victor Ponta a spus că, împreună cu primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, cu şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi cu Ministerul de Finanţe va căuta o soluţie de finanţare etapizată, astfel încât lucrările să înceapă în cel mai scurt timp.

"Până nu am însă exact sursa de venit, nu vreau să spun decât că aeroportul este o prioritate pentru Moldova. Este vorba şi de dezvoltarea coerentă a regiunilor, pentru că, iată, Clujul are un aeroport, la fel şi Timişoara şi este absolut necesar să existe şi la Iaşi", a adăugat Victor Ponta.

La începutul acestei luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, declara că ar fi incorect ca Guvernul să nu finanţeze modernizarea aeroportului din Iaşi, după ce guvernele anterioare au dat bani pentru dezvoltarea a trei aeroporturi din Transilvania, respectiv cele din Cluj, Sibiu şi Timişoara.

El a afirmat că aşteaptă ca Executivul să prindă finanţarea proiectului de modernizare a aeroportului din Iaşi în bugetul de stat pentru anul viitor.

"Dacă până acum o lună liderii politici veneau relaxaţi la Iaşi să vorbească despre aeroport, începând cu momentul hramului Sfintei Parascheva vor trebui să răspundă", preciza preşedintele CJ Iaşi, Cristian Admniţei.

El a spus că va fi "etic şi colegial, dar ferm", precizând că a discutat aceste lucruri la Murighiol, la ultima întâlnire a reprezentanţilor USL cu liderii din teritoriu.
Conducerea CJ Iaşi solicită guvernului ca în bugetul pentru 2013 să figureze suma de 50 de milioane de euro, bani necesari pentru prelungirea pistei de la 1.800 la 2.400 de metri.