Intesa Sanpaolo Bank şi firma de leasing afiliată primesc finanţare de 35 mil. euro de la Banca Europeană de Investiţii

Autor: Razvan Voican 14.10.2012

Intesa Sanpaolo Bank şi Intesa Sanpaolo Leasing, subsidiarele locale ale puternicului grup italian Intesa, semnează astăzi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un acord de finanţare prin care vor avea acces la o linie de până la 35 mil. euro destinată acordării de credite pentru IMM şi entităţi publice municipale sau regionale.

Proiectul a fost aprobat de boardul directorilor BEI încă de acum un an, banca Uniunii Europene susţinând prin astfel de facilităţi accesul categoriei de clienţi menţionate la finanţare în condiţii favorabile. Intesa Sanpalo Bank a ajuns recent la active de peste 5 mld. lei în urma absorbţiei CR Firenze, însă rămâne una dintre băncile mici de pe piaţă.

De asemenea firma de leasing afiliată nu are o poziţie relevantă. Implicarea BEI în finanţarea acestor entităţi vine în contextul în care mai multe grupuri din zona euro au apelat la instituţii financiare de acest tip pentru a atrage resursele necesare subsidiarelor locale în condiţiile în care băncile-mamă au ca prioritate consolidarea capitalului şi reducerea expunerilor cu grad de risc ridicat.

Boardul BEI a mai aprobat în ultimul an un proiect având ca obiect o linie de credit pentru Raiffeisen Bank (55 mil. euro) şi Raiffeisen Leasing (15 mil. euro) destinată în principal IMM-urilor şi companiilor de talie medie.

De asemenea, pentru BRD a fost aprobată o linie de credit de până la 100 mil. euro destinată finanţării aceleiaşi categorii de clienţi. Niciun proiect nu se transformă în împrumut efectiv până când nu este semnat un contract, aşa cum este cazul astăzi pentru Intesa. BEI mai are în analiză un împrumut de până la 150 mil. euro pentru UniCredit Ţiriac Bank.