BCR iese din lupta pentru depozite în euro după anunţuri repetate că se axează pe creditarea în lei

Autor: Razvan Voican 14.10.2012

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a hotărât să se retragă din competiţia dobânzilor la depozitele în euro şi a tăiat bonificaţiile acordate clienţilor pe întreg palierul de scadenţe, oferta pentru depuneri de până la 20.000 de euro pe termen de o lună coborând la 1,6% pe an - unul dintre cele mai scăzute niveluri din piaţă. Mişcarea vine în contexul în care numeroase bănci continuă să plătească dobânzi de la 3% pe an în sus pentru a atrage depozite în euro pe o lună, grecii de la Piraeus oferind chiar 4,25%.

BCR nu mai este interesată nici de depozitele în euro pe termen mai lung, astfel că dobânda pentru sumele depuse pe termen de doi ani a scăzut la 2,5% pe an indiferent de tranşa valorică. Banca a tăiat o jumătate de punct procentual din dobânda aferentă acestui produs după ce în septembrie bonificaţia coborâse la 3% în condiţiile în care în primăvara trecută se ridica la 4,25% pe an. Italienii de la Intesa Sanpaolo oferă în prezent 4,35% pe an la depozitele în euro pe doi ani, în timp ce UniCredit Ţiriac Bank plăteşte 4%, BCR renunţând practic la promovarea prin dobândă a acestui produs de economisire în valută pe termen mai lung.

Dacă un client cu depozit pe doi ani alege să-şi retragă banii în intervalul de 12-18 luni de la constituire, mai primeşte pe actuala grilă de dobânzi numai 1,5% pe an, adică sub dobânda unui depozit pe o lună. În cazul sumelor mai mici de 20.000 de euro - marea masă depozitelor în valută - BCR oferă acum dobânzi mai mici de 2% pentru scadenţele de până la şase luni inclusiv, cea mai mare bancă poziţionându-se pe unele dintre cele mai joase paliere din piaţă.

Noua politică de dobânzi la euro a liderului pieţei poate fi privită în corelaţie cu semnalele date în ultima vreme privind intenţia de forţare a creditării în lei. BCR a anunţat că vrea să dea credite "Prima casă" numai în lei. De asemenea, un oficial al băncii a afirmat recent că firmele deja sunt finanţate în moneda în care au încasări. Orientarea spre finanţările în lei este una dintre direcţiile strategice date de acţionarul majoritar Erste Group în contextul presiunii pe resursele în valută.