BNS propune reglementarea telemuncii, în proiectul de modificare a Codului muncii

Autor: Aurelia Alexa 15.10.2012

Proiectul de modificare a Codului muncii, iniţiat de Blocul Naţional Sindical (BNS), introduce în legislaţia românească telemunca, definită ca o formă de organizare a muncii prin intermediul căreia salariaţii, utilizând tehnologiile informatice, îndeplinesc atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţin în alt loc decât sediul sau domiciliul angajatorului, după caz.

Potrivit proiectului, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, cei numiţi telesalariaţi îşi stabilesc singuri programul de lucru, iar angajatorul poate verifica activitatea acestuia în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin contractul individual de muncă, după caz.

"În vederea încheierii contractului individual de muncă cu prestarea activităţii prin telemuncă, salariatul trebuie să consimtă în mod expres şi explicit asupra acestui mod de organizare a muncii. Ref uzul salariatului de a consimţi la prestarea activităţii de bază de telemuncă nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară a acestuia", se arată în proiect.

Contractul individual de muncă al telesalariaţilor trebuie să conţină şi menţiuni referitoare la: locul din care prestează munca, programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului şi modalitatea concretă de realizare a controlului, obligaţia angajatorului de a asigura condiţiile tehnice necesare prestării muncii, precum şi alte facilităţi utile bunei desfăşurări a activităţii, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel.

De asemenea, contractul individual de muncă trebuie să prevadă obligaţiile angajatorului de a asigura transportul la şi de la locul în care prestează munca al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizează în activitate şi de a informa telesalariatul cu privire la dispoziţiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil sau ale regulamentului intern în materia protecţiei datelor cu caracter personal.

Proiectul de modificare a Codului muncii mai prevede că telesalariatul trebuie să beneficieze de toate drepturile recunoscute prin lege, prin contractele colective de muncă aplicabile şi prin regulamentul intern salariaţilor care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului, după caz.

De asemenea, prin contractele colective de muncă sau prin contractele individuale se vor putea stabili şi alte condiţii specifice privind telemunca, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Prevederile actualului Cod al muncii - care au majorat perioada de preaviz, au introdus agentul de muncă temporară şi au înăsprit sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale - au intrat în vigoare în 1 mai 2011, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, la 8 martie 2011.