Ministrul agriculturii anunţă măsuri pentru a limita achiziţiile de teren agricol ale străinilor

Autori: Gabriel Razi , Liviu Iancu 15.10.2012

 

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anunţat că statul va lua anul viitor măsuri pentru a limita achiziţiile de teren agricol ce ar urma să fie făcute de străini după 2014, moment în care România este obligată să liberalizeze total piaţa funciară. Ministrul a reluat astfel ideea de a transforma Agenţia Domeniilor Statului (ADS) într-un "fel de jucător pe piaţa funciară", ce ar urma să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România.

Un astfel de scenariu a fost adus în lumina reflectoarelor în prealabil şi de Stelian Fuia sau de Valeriu Tabără, predecesorii actualului ministru.

Până în prezent niciunul din ultimii trei miniştri nu a luat măsuri concrete în acest sens, deşi România se apropie cu paşi rapizi de momentul liberalizării pieţei funciare, aşa cum a fost asumat prin tratatul de aderare la UE.

"În momentul de faţă persoanele fizice străine nu au în proprietate teren în România. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conform tratatului de aderare pe care îl avem şi care este semnat şi vizavi de care nu putem face modificări. (...) Vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor români în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană", a spus ieri ministrul agriculturii. Declaraţiile lui Daniel Constantin vin şi la puţin timp după ce premierul ungar Viktor Orban a anunţat că va introduce o lege care ar urma să interzică achiziţiile de teren ale investitorilor străini. Cu toate că dosarul "achiziţiilor făcute de străini" este unul dintre cele mai fierbinţi de la Agricultură, ultimii miniştri nu au trecut niciodată de stadiul de declaraţii în privinţa proiectelor pe această linie.

Excepţie de la această regulă nu a făcut până acum nici Daniel Constantin, în condiţiile în care actualul ministru nu şi-a detaliat planurile în acest sens, mulţumindu-se să anunţe că ADS ar urma să devină un jucător activ pe piaţa terenurilor.

Anterior, responsabilii de la Agricultură au mai înaintat ideea de a transforma această instituţie într-un actor activ pe piaţa terenurilor, una dintre ipoteze fiind aceea de a remodela ADS într-o bancă funciară prin introducerea unei prevederi care să permită acestei instituţii să achiziţioneze teren agricol. Acum ADS este responsabilă numai de concesionarea terenurilor agricole deţinute de companiile controlate de stat, instituţia deţinând circa 350.000 de hectare de teren agricol.

Măsurile pentru limitarea achiziţiilor făcute de străini vin şi pe fondul unui interes sporit al străinilor pentru astfel de preluări. Achiziţiile străinilor au fost făcute până acum prin intermediul companiilor înregistrate local, aceasta fiind singura limitare impusă de autorităţi.

Astfel, fără nicio barieră reală, investitorii străini au ajuns să îşi facă loc printre marii jucători de pe piaţa agricolă românească.

Singura statistică făcută publică anul trecut de Ministerul Agriculturii a arătat că investitorii controlează, în proprietate sau în arendă, circa 800.000 de hectare de teren arabil, adică 9,6% din total.

"Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi în agricultură avem nevoie totuşi de investitori. De aceea cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru ca aceşti investitori să vină şi să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, iar profitul să nu fie externalizat", a adăugat Daniel Constantin.

Printre cei mai mari investitori străini în terenuri agricole în România se numără compania italiană de asigurări Assicurazioni Generali (4.650 de hectare şi 350 de hectare de viţă de vie), companiile daneze Ingleby şi FirstFarms (18.000 de hectare împreună), fondurile germane de investiţii Germanagrar (8.000 hectare) şi Agrarius (3.700 de hectare), olandezii de la DN Agrar (2.000 de vaci şi 11.000 de hectare de teren), Prio Foods (25.000 de hectare), libanezii de la Maria Trading (25.000 ha) sau gigantul bancar olandez Rabobank (deţineri estimate la 12.000-15.000 ha).