Investitorii mari au pus bani deoparte pentru obligaţiunile GDF Suez Energy

Autori: Roxana Pricop , Andrei Chirileasa 15.10.2012

Oferta de obligaţiuni corporative a distribuitorului de gaze naturale GDF Suez Energy este aşteptată cu nerăbdare de investitorii mari de pe bursă, care se vor bate să ia o felie cât mai mare din emisiunea totală de 250 de milioane de lei (55 mil. euro).

Dobânda fixă de 7,4% pe an pe care GDF le-o propune investitorilor este considerată atractivă, în contextul în care băncile nu plătesc în acest moment mai mult de 7% pe an la depozitele în lei, iar tendinţa în ultimii ani a fost de scădere a dobânzilor. Nici la titlurile de stat randamentele nu mai sunt la fel de mari ca în anii trecuţi, situându-se în prezent în jurul nivelului de 6%.

"Dobânda de 7,4% pe an este atractivă. Depozitele bancare sunt remunerate cu o dobândă de sub 7%, însă pe maturităţi mult mai mici, de circa un an. Mă aştept ca prezenţa noastră să fie semnificativă la oferta de obligaţiuni GDF Suez. Am depus două tipuri de oferte, minimală şi maximală, şi aşteptăm să vedem cât anume ne va fi alocat din ofertă în funcţie de restul subscrierilor", a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Erste Asset Management, managerul celui mai mare fond de obligaţiuni din piaţă. El administrează active de circa 3,53 miliarde de lei.

În plus, obligaţiunile GDF Suez Energy le oferă investitorilor o dobândă fixă de 7,4% pe o perioadă de 5 ani. În prezent, mai există doar două emisiuni de obligaţiuni corporative listate pe bursa de la Bucureşti, ambele aparţinând unor instituţii financiare internaţionale (BEI - 300 mil. lei şi BERD - 130 mil. lei).

Lipsa de astfel de instrumente i-a determinat pe managerii de investiţii locali să plaseze sume tot mai mari în obligaţiuni emise de companii străine, precum Metro, BMW. Astfel, banii investitorilor locali şi ai viitorilor pensionari ajung să finanţeze companii din Germania, Franţa sau Marea Britanie, în loc să fie utilizaţi pentru finanţarea economiei locale.

"Dimensiunea ofertei de obligaţiuni este interesantă şi este de salutat faptul că o companie românească emite obligaţiuni în lei pentru a se finanţa şi le listează la bursa din Bucureşti. Dobânzile bancare sunt semnificativ mai jos decât dobânda de 7,4% plătită pentru obligaţiunile GDF Suez, iar randamentele titlurilor de stat sunt mai mici, piaţa titlurilor de stat este mai lichidă, iar aşteptările privind creşterea inflaţiei ar putea urca randamentele titlurilor de stat", a declarat Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, companie care administrează active de 3,51 miliarde de lei.

Fondurile locale de obligaţiuni administrează active de circa 4,7 mld. lei (peste un miliard de euro). Lor li se adaugă fondurile de pensii private, cu active cumulate de 9,3 mld. lei. Fondurile de pensii investesc în acest moment preponderent în titluri de stat, deoarece nu găsesc pe piaţa locală alte instrumente pe termen lung. Obligaţiunile corporative reprezintă mai puţin de 5% din activele lor, iar majoritatea sunt emise de companii străine.

Obligaţiunile GDF ar putea interesa şi SIF-urile sau Fondul Proprietatea, ca alternative de plasare a lichidităţilor, în condiţiile în care puţine companii locale oferă randamente ale dividendelor de peste 7,4%.

Pe lângă dobânda propusă, profilul de risc al companiei se apropie de ceea ce-şi doresc fondurile de investiţii locale. GDF Suez Energy este una dintre cele mai mari 20 de companii din România, cu afaceri de 4,09 mld. lei (960 mil. euro) în 2011 şi un profit net de 209 mil. lei (49 mil. euro). Compania are o bază de 1,3 milioane de clienţi pe distribuţia de gaze naturale, majoritatea captivi, ceea ce-i oferă o sursă de venituri sigură.

Banii atraşi din emisiunea de obligaţiuni vor fi utilizaţi pentru investiţii în dezvoltarea şi reabilitarea reţelei de distribuţie. Compania administrează 16.000 kilometri de reţea de distribuţie a gazelor în 18 judeţe din sudul ţării.

​Oferta se va derula în perioada 17-23 octombrie 2012 şi este intermediată de BRD-Groupe Societe Generale. Valoarea unei obligaţiuni este de 10.000 de lei, iar oferta se adresează doar investitorilor calificaţi.