Arafat: State europene testează sau au implementat sisteme similare telemedicinei din România

Ziarul Financiar 16.10.2012

'Telemedicina a fost un proiect pilot finanţat iniţial de Vodafone despre care pot spune acum că salvează vieţi, a declarat marţi Raed Arafat, fondatorul serviciului de urgenţe SMURD

"Nu putem avea un doctor în fiecare ambulanţă, dar acum există posibilitatea cu ajutorul tehnologiei, să avem un doctor virtual în fiecare unitate de intervenţie", a spus Arafat.

"Telemedicina este inclusă în recomandările tuturor organismelor internaţionale, de la Uniunea Europeană la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Israel a implementat o soluţie de telemedicină similară celei din România, după o vizită efectuată aici. Alte ţări din Europa, ca Franţa, şi-au manifestat curiozitatea şi intenţia de a implementa acest sistem", a mai spus Arafat.

Raed Arafat este un medic roman de origine palestiniana specializat în anestezie-terapie intensiva. A crescut în Nablus, Palestina, iar la vârsta de 16 ani a emigrat în Romania în 1981 pentru a studia medicina. In septembrie 1990 a început să pună bazele Serviciulului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD), un serviciu medical de intervenţie rapida.

"Utilizarea de fişiere electronice, şi telefoane mobile pentru fişierele electronice este răspândită în lume, şi în România prin viitoarea implementare a cardului de pacient, dar există anumite reguli care trebuie respectate, pentru că datele pacientului sunt confidenţiale şi această confidenţialitate trebuie protejată. Folosirea smartphone-ului cu cardul de pacient şi cu datele pacientului este viitorului, dar România face acum primii paşi prin crearea fişei electronice, după care se poate uita la soluţii de combinare cu smartphone-urile", a mai spus Arafat.