Cele mai profitabile companii din energie, industrie şi construcţii au câştigat anul trecut mai mult decât campionii tuturor celorlalte domenii la un loc

Autor: Andrei Cîrchelan 16.10.2012

În topul celor mai profitabile 300 de companii active în România în 2011, departajarea pe domenii scoate în evidenţă faptul că sectorul imobiliar este capricios cu investitorii, în timp ce energia, industria şi construcţiile s-au dovedit, cel puţin anul trecut, o alegere inspirată.

 

Energia a fost în 2011 cel mai rentabil domeniu pentru companiile din România, un sector unde jucătorii din topul celor mai profitabile 300 de companii active local au înregistrat un profit cumulat de 9,4 miliarde lei, de aproape cinci ori mai mare decât profitul cumulat al domeniului clasat pe locul doi, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. Următoarele două domenii ca profitabilitate au fost industria şi construcţiile, cu profituri cumulate de 2,3 miliarde lei şi, respectiv, 2 miliarde lei.

Liderul clasamentului general şi al domeniului energie este Petrom, cea mai mare companie din România, cu un profit record de aproximativ 3,7 miliarde lei în 2011. Compania, controlată de grupul austriac OMV, este condusă din 2006 de Mariana Gheorghe şi continuă procesul de restructurare început după privatizare, majorându-şi în acelaşi timp profiturile.

Liderul sectorului industrial este producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş, cu un profit net de 365,2 milioane lei la o cifră de afaceri de 1,6 miliarde lei în 2011. Compania a fost privatizată în 1998, fiind preluată de un grup de investitori turci. La finalul lui 2011 Azomureş a fost preluat de grupul elveţian Ameropa Holding, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa.

Enka Construction and Development: lider de piaţă cu o marjă de profit de 245% şi 3 angajaţi

Al treilea domeniu ca rentabilitate este cel al construcţiilor, unde lider este Enka Construction and Development BV Amsterdam, principalul subcontractor al Bechtel la construcţ ia autostrăzii Transilvaniei. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, Enka a avut în 2011 o cifră de afaceri de 104,8 milioane de lei, venituri de 441,2 milioane lei şi un profit net de 257,4 milioane lei. Cu alte cuvinte, marja de profit a companiei a fost anul trecut de 245%.

Între 2007 şi 2010 compania a avut în medie 3 angajaţi, iar în 2010 marja de profit net era de 8,6%, aproape de media pieţei.

În vara anului trecut compania naţională de drumuri CNADNR a reziliat contractul încheiat cu americanii de la Bechtel pentru construcţ ia autostrăzii Transilvaniei. Bechtel mai lucrează în prezent doar pe tronsonul Suplacu de Barcău-Borş.

Principal Company, un lider în insolvenţă

Producătorul de mezeluri Principal Company din Buzău a raportat anul trecut un profit net de 280 milioane lei, cu 251 de angajaţi.

Compania este controlată de fraţii Dobronă uţeanu, care deţin şi producătorul de vin Murfatlar, şi este în insolvenţă de peste doi ani.

Spre sfârşitul lui 2011 Principal Company a cedat brand-ul de mezeluri Matache Măcelaru grupului CrisTim pentru o sumă cuprinsă între 1 şi 1,5 milioane de euro.

Companiile din IT, asigurări şi sectorul imobiliar, pe ultimele locuri

În clasamentul celor mai profitabile domenii, ultimele locuri au fost ocupate de IT, asigură ri şi imobiliar, cu lideri de piaţă precum IBM România, Astra şi respectiv Floreasca City Center.

În clasament nu au fost incluse două domenii, media şi sport, care au în total trei reprezentanţ i în top 300 al celor mai profitabile companii, şi anume Ringier România, Monitorul Oficial şi clubul sportiv Steaua Bucureşti