Cutremur în Comisia Europeană: Comisarul pentru sănătate a demisionat în urma unei anchete antifraudă

Autor: Iulian Anghel 16.10.2012

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului John Dalli (originar din Malta) a demisionat din Comisia Europeană în cadrul unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), anunţă astăzi un comunicat al Executivului european.

Ancheta OLAF a pornit în urma unei plângeri primite din partea companiei suedeze,Swedish Match care denunţa faptul că un om de afaceri maltez i-a abordat pe oficialii companiei afirmând că are legături cu Dalli şi, din această poziţie, poate influenţa o propunere legislativă referitoare la produsele pe bază de tutun. Concret, în schimbul unor avantaje financiare, omul de afaceri maltez susţinea că poate contribui la ridicarea interdicţiei de vânzare în UE a "snus" - tutun suedez fabricat de Swedish Match şi consumat în Suedia şi în Norvegia.

Potrivit Comisiei, afacerea nu s-a încheiat, iar OLAF nu putut demonstra o implicare directă a lui Dalli, dar Oficiul a susţinut că reprezentantul Comisiei ştia de demersul compatriotului său.

Dalli a negat acuzaţiile, dar a demisionat, spune el, pentru a nu pune Comisia într-o lumină proastă.

În 1999 un caz de abuz în funcţie în care a fost implicat comisarul de origine franceză Edith Cresson a condus la demisia întregii Comisii Europene.

Cresson şi-a numit un prieten, pe medicul Rene Berthelot, pe o funcţie de cercetare finanţată din bani europeni, deşi el nu avea calificările cerute. În 2006, Curtea Europeană de Justiţie a găsit-o vinovată de abuz în funcţie, iar pedeapsa pe care a primit-o a fost că i s-a retras pensia specială de 30.000 de euro pe an.