CNN: A doua dezbatere Obama - Romney. Preşedintele american l-a învins pe Mitt Romney

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 17.10.2012

Preşedintele Barack Obama a avut o prestaţie mai bună decât Mitt Romney în cea de a doua dezbatere televizată, potrivit unui sondaj CNN/ORC efectuat asupra unor persoane care au privit confruntarea de marţi seara.



Potrivit sondajului citat de CNN, 46 la sută dintre repondenţi au declarat că Obama a câştigat dezbaterea, în timp ce 39% au apreciat că Romney este învingătorul. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 4,5 la sută.

Barack Obama şi Mitt Romney s-au confruntat de pe poziţii de egalitate, marţi seara, în cadrul celei de-a doua dezbateri, marcate de schimburi de replici vehemente şi o atitudine mai combativă a preşedintelui în exerciţiu decât la prima întâlnire din urmă cu două săptămâni, scrie Mediafax.

În cursul dezbaterii, Obama şi-a apărat cu fermitate bilanţul şi l-a criticat pe Romney pentru schimbarea poziţiilor adoptate, în cursul celor 90 de minute ale dezbaterii, argumentând că politicile rivalului său republican i-ar favoriza pe cei bogaţi, în cazul în care acesta va fi ales preşedinte.

Fie că a fost vorba despre buget şi impozite, despre politica energetică, imigraţie, Libia sau atitudinea faţă de China, fiecare dintre candidaţi a încercat să îşi valorifice argumentele cu forţă, întrerupându-se uneori unul pe celălalt.

În acest joc, Obama, în mod evident decis să câştige această confruntare pentru a prelua avantajul asupra adversarului său republican cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, a reuşit să marcheze puncte. Simbol al combativităţii regăsite, el s-a referit de această dată, spre sfârşitul dezbaterii, la cei "47 la sută" dintre americani care au, în opinia candidatului republican, o mentalitate de victimă.

Încă de la început, Obama l-a acuzat pe fostul guvernator de Massachusetts că nu vrea să îi favorizeze decât pe cei bogaţi. "Guvernatorul Romney susţine că are un program în cinci puncte, nu are un program în cinci puncte, programul său are un punct: să se asigure că cei mai înstăriţi vor putea să joace după reguli diferite", a afirmat el, descriind o "afacere nu prea clară" pentru clasa de mijloc.

Tensiunea, deja puternică, a crescut şi mai mult când cei doi candidaţi au încercat să îşi valorifice argumentele privind politica energetică. Obama l-a acuzat pe adversarul său că vrea să lase companiile petroliere "să scrie politica energetică" a Statelor Unite. Amândoi s-au întrerupt unul pe celălalt de şase ori.

Unul dintre momentele decisive ar putea fi acela în care a fost menţionat subiectul Libia, după moartea ambasadorului american în această ţară într-un atac la Benghazi la 11 septembrie.

Romney a profitat de această ocazie pentru a încerca să-l prezinte pe preşedinte drept slab în materie de politică externă, asigurând că strategia lui Obama în Orientul Mijlociu "se sparge în bucăţi sub ochii noştri".

"Nu puteţi transforma securitatea naţională în probleme politice", a afirmat Obama, privindu-l intens şi denunţând acuzaţii "insultătoare" pentru modul de gestionare a cazului libian.

Romney a înregistrat o înfrângere şi când moderatoarea dezbaterii, jurnalista CNN Candy Crowley, l-a corectat pentru că a prezentat incorect ceea ce Obama declarase după atac.

Dar republicanul a amintit bilanţul nefericit al preşedintelui în materie economică şi l-a acuzat pe Obama că vrea să conducă Statele Unite pe "drumul Greciei", din cauza creşterii datoriei publice.

"Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus că (...) va reduce la jumătate deficitul, în loc de aceasta, el l-a dublat. Am trecut de la o datorie de 10.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 miliarde de dolari", a declarat Romney.

Preşedintele democrat în exerciţiu şi fostul guvernator s-au înfruntat timp de peste 90 de minute la universitatea Hofstra din Hempstead (statul New York, est), răspunzând întrebărilor venite din partea unui grup de 82 de alegători indecişi.

Harold Bonilla, în vârstă de 73 de ani, susţinător al lui Obama, care a asistat la dezbatere pe un ecran imens în teatrul Apollo din New York, a declarat că a apreciat prestaţia candidatului pe care îl susţine. "A fost mai agresiv decât la prima dezbatere, dar în mod prezidenţial, nu arogant. El l-a pus la punct pe Mitt Romney", a declarat el pentru AFP.

De la dezbaterea din Denver (Colorado, vest) din 3 octombrie, Obama, care a dominat sondajele de la începutul lui septembrie, a înregistrat o scădere.

Ancheta zilnică a Gallup pe şapte zile publicată marţi îi acorda şapte puncte avans lui Romney în rândul alegătorilor indecişi. Deodată, media sondajelor naţionale realizată de site-ul RealClearPolitics se înclina în favoarea republicanului.

Obama îşi păstrează în continuare avansul în unele state-cheie indispensabile lui Romney, dar o nouă înfrângere marţi seara ar fi putut fi dificil de depăşit. O ultimă dezbatere este prevăzută în Florida, luni.

Miercuri, Obama şi Romney vor pleca imediat în campanie, primul în Iowa (centru) şi Ohio (nord), iar al doilea în Virginia (est).

A treia şi ultima dezbatere prezidenţială televizată, care se va concentra asupra politicii externe, se va desfăşura la 22 octombrie în Florida.