Gran Via ar putea începe 98 de locuinţe în Bucureşti în 2013, finanţate şi din vânzarea de terenuri

Autor: Cristina Cuncea 17.10.2012

"Suntem în curs de obţinere a tuturor avizelor şi autorizaţiilor privind construcţia pentru 98 de apartamente pe o parte din terenul fostei fabrici Frigocom. Cel mai probabil vom începe dezvoltarea în primăvara anului viitor, pentru că se apropie vremea rece. Investiţia va fi de circa 5 milioane de euro, suportată exclusiv din fonduri proprii, având în vedere că băncile nu sunt deschise la creditare, acestea au rămas în anii 2007-2008 şi impun în continuare dezvoltatorilor să vândă 30% din locuinţe în fază de proiect", a declarat agenţiei MEDIAFAX Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.

Ea spune că în condiţiile actuale ale pieţei nimeni nu mai cumpără apartamente "pe hârtie", astfel că dezvoltatorii nu pot îndeplini condiţiile impuse de bănci.

Gran Via avea în plan construcţia în acest an a 90 de locuinţe în zona Lujerului pe fosta platformă Electrotehnica, din zona Lujerului, cartierul Militari, însă acesta a fost amânat deoarece necesită investiţii mai mari care ar fi rentabile dacă s-ar realiza un proiect de dimensiuni mai mari.

"Vom construi şi la Electrotehnica, însă avem o groapă mare acolo în urma demolării şi ar fi nevoie de investiţii mari pentru a pregăti terenul pentru construcţie. Pentru ca aceste investiţii să fie rentabile trebuie să facem un proiect mare, dar nu este tocmai momentul bun pentru astfel de proiecte. Avem încă un PUZ valabil pentru acest teren, care prevede construcţia de locuinţe, spaţii comerciale, hoteliere. Vom începe cu un proiect mic însă, cel de la Frigocom, pentru că nu ştim ce ne rezervă viitorul pe piaţa rezidenţială, dacă se va continua programul «Prima Casă»", a explicat reprezentantul Gran Via.

Gran Via deţine trei loturi de teren, ale fostelor fabrici Tricodava, Frigocom şi Electrotehnica, cu o suprafaţă de peste zece hectare în Bucureşti, pentru care compania a plătit aproape 100 de milioane de euro în 2006 şi la începutul anului 2007, şi a anunţat iniţial că va dezvolta în total peste 5.000 de locuinţe, spaţii de birouri şi comerciale.

"Am vândut în 2010 circa 5.000 de metri pătraţi din terenul de la Frigocom companiei Lidl. Am vrea să mai vindem din celelalte terenuri, nu suntem forţaţi, dar dacă găsim un deal bun, care să ne convingă, vom vinde. Avem discuţii în acest sens, dar nu s-a concretizat nimic încă. Aceasta ar fi şi o sursă de finanţare pentru proiectele noastre", a adăugat Comşa.

Pe lângă terenurile din Bucureşti, Gran Via deţine un teren în Constanţa, de peste 65.000 de metri pătraţi, unde a anunţat dezvoltarea a 2.900 de locuinţe, a cărei construcţie a fost începută, dar ulterior oprită. În prezent, companie lucrează la regândirea proiectului, pentru a reduce suprafeţele locuinţelor.

Gran Vía România a fost înfiinţată în martie 2006 ca vehicul de investiţii al mai multor investitori spanioli.