BRD estimează un deficit bugetar pe ESA de 3,2%, după revizuirea în scăderea a creşterii PIB la 1,1%

Autor: Ovidiu Tempea 17.10.2012

"Procesul de ajustare economică în rândul principalilor parteneri comerciali ai României a generat o perioadă prelungită de incertitudine pe pieţele mondiale, accentuată local de deteriorarea rapidă a mediului politic intern începând cu mai 2012. Ca urmare, am revizuit în jos prognoza de creştere a PIB pe termen scurt la 1,1% pentru 2012 (faţă de 1,4% anterior), susţinută de investiţii publice. Activitatea economică ar trebui să prindă din nou viteză şi să urce la 2% în 2013 (faţă de 1,8% cât estimam anterior), pe fondul unei reveniri din partea cererii private şi a unei recuperări moderate pe segmentul cererii externe", se arată în raportul de toamnă al BRD privind prognoza economică.

În acelaşi timp, analiştii BRD apreciază că deteriorarea prognozei economice şi derapajele fiscale dinaintea alegerilor vor face dificil de atins ţintele de deficit bugetar pentru acest an. Prognozele băncii indică un deficit bugetar de 2,5% din PIB în termeni cash, cu 0,3% din PIB peste ţinta asumată în acordul cu FMI (2,2% din PIB), şi de 3,2% din PIB calculat conform ESA 95, cu 0,2 puncte peste nivelul maxim solicitat de Comisia Europeană.

"Pe termen mediu, anticipăm o consolidare fiscală mai moderată comparativ cu ţintele oficiale ale Guvernului din cauza estimărilor mai mici privind creşterea PIB şi a proiecţiilor precaute porivind veniturile fiscale. Cu toate acestea, considerăm că vor fi făcuţi paşi pentru a reduce deficitul fiscal calculat pe ESA 95 sub nivelul de 3% din PIB în 2013. De asemenea, deficitul structural va trebui redus sub 0,7% din PIB, în conformitate cu angajamentul din Compactul Fiscal", se mai spune în raportul băncii.

În ceea ce priveşte inflaţia, analiştii BRD cred că presiunile de pe partea de ofertă, provenite din preţurile la alimente, programul de liberalizare a preţurilor administrate şi cursul leu/euro, precum şi efectul de bază nefavorabil, vor face va inflaţia să depăşească intervalul ţintit de BNR. Analiştii estimează pentru finalul anului o rată a inflaţiei de 5,2%, cu 1,2 puncte procentuale peste limita maximă a intervalului de variaţie ţintit de BNR, de 2-4%.

Concomitent, prognoza BRD indică o menţinere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% cel puţin până în trimestrul al treilea al anului viitor, timp în care revenirea slabă a economiei şi persistenţa unui diferenţial negativ faţă de PIB-ul potenţial va conduce, în cele din urmă, la o relaxare.