Italienii de la Filicori Zecchini îşi aduc cafenelele în Bucureşti

Autor: Cristina Roşca 17.10.2012

Compania italiană Filicori Zecchini, prezentă pe piaţa locală atât prin vânzarea de cafea în HoReCa, cât şi prin lanţul de cafenele cu acelaşi nume, deschide joi, 18 octombrie, prima cafenea din Capitală în centrul comercial AFI Palace Cotroceni. Pe piaţa locală atât produsele, cât şi cafenelele Filicori Zecchini sunt aduse în franciză de compania Eco Star Rel, controlată de omul de afaceri Dumitrache Economu.

"Noi vindem cafeaua Filicori Zecchini pe piaţa locală de acum 4-5 ani." Compania deserveşte în prezent peste 200 de clienţi din HoReCa din întreaga ţară, având puncte şi forţă de vânzare în zonele Constanţa, Bucureşti, Valea Prahovei şi Moldova.

"Acum circa trei ani am adus acest brand şi pe segmentul de cafenele", spune Dumitrache Economu, românul care ocupă şi funcţia de administrator al companiei.

Prima cafenea a fost deschisă pe Bulevardul Tomis din Constanţa, unitate care este operată în prezent de un francizat. Compania Eco Star Rel deţine o cafenea proprie în mallul Maritimo din Constanţa şi va deschide a doua unitate în AFI. "Vrem să mai deschidem noi cafenele şi ne uităm cu atenţie la Bucureşti. Căutăm atât spaţii stradale, cât şi în centre comerciale." Dumitrache Economu spune că pentru moment compania poartă discuţii pentru mai multe spaţii, însă nu există nimic finalizat. "Următoarea deschidere va avea loc la începutul anului viitor."

Filicori Zecchini este una dintre cele mai vechi fabrici de prăjit cafea din Italia, fondată în Bologna în 1919. Compania este un business de familie, fiind condusă şi astăzi de aceleaşi familii, Filicori şi Zecchini. Compania Eco Star Rel deţine în România mai multe activităţi, printre care furnizarea de echipamente profesionale de bucătării pentru hoteluri, restaurante, firme de catering şi distribuţia de cafea şi produse alimentare în HoReCa.

Compania cunoscută pe piaţă sub brandul HoReCa Expert are clienţi precum restaurantele IlCalcio şi La Fattoria şi hotelurile Iaki, Astoria şi Rex, potrivit site-ului propriu. Pe această piaţă mai activează jucători precum Daas sau Bilancia.

Eco Star Rel a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 24,4 mil. lei (5,8 mil. euro), în scădere cu sub 3% comparativ cu anul anterior. Din totalul vânzărilor ponderea cafenelelor este foarte mică, fiecare unitate având venituri de câteva sute de mii de euro pe an.