BRD-SocGen majorează comisioanele pentru extrasele de cont şi interogarea contului curent

Autor: Claudia Medrega 17.10.2012

BRD-SocGen, a doua mare bancă după active, a majorat din octombrie comisioanele pentru eliberarea extraselor de cont la 1 euro (aproximativ 4,57 lei), în timp ce costul pentru interogarea soldului contului curent la ATM-urile BRD sau ale alor bănci a fost dublat.

În cazul interogării soldului contului curent la ATM-urile BRD, comisionul a fost majorat de la 0,25 euro la 0,5 euro, respectiv de la 0,95 lei la 2,3 lei - echivalentul în cazul conturilor deschise în lei. În cazul interogării soldului curent la ATM-urile altor bănci comisionul perceput urcă de la 0,5 euro la 1 euro, respectiv de la 2 lei la 4,57 lei.

Pentru eliberarea extrasului de cont în unităţile BRD comisionul a fost majorat de la 0,75 euro (echivalent 3,4 lei) la 1 euro (echivalent 4,57 lei).

De asemenea, BRD-Soc Gen vrea să câştige mai mulţi bani din majorarea comisioanelor în cazul retragerilor de numerar de la POS-urile băncii. În cazul cardurilor de debit, comisioanele au fost majorate de la 0,1-0,2% (minim 0,2 lei) la 0,5% (minim 3,5 lei).

Persoanele care optează pentru retragerea de numerar de la ATM-urile sau POS-urile altor bănci vor plăti comisioane majorate la 1% Ă4 lei.

În ultimele luni s-a conturat o adevărată tendinţă de majorare a comisioanelor pe piaţa bancară locală.

În condiţiile în care vânzările de credite şi comisioanele aferente sunt în declin, băncile încearcă să obţinută venituri din produsele şi serviciile de bază care sunt folosite practic de orice client, începând cu administrarea contului curent care cel puţin aparent nu presupune un cost explicit pentru bancă.

Mişcarea BRD vine după ce în luna iunie banca a decis să majoreze şi comisionul de gestiune a contului curent perceput clienţilor persoane fizice de la 0,7 la 0,8 euro pe lună (echivalentul monedei în care este deschis contul - aproximativ 3,5 lei), respectiv cu peste 14%.

De asemenea, comisionul minim pentru retragerile de numerar în lei de la casieriile băncii a crescut cu un leu, până la 3,5 lei, cota procentuală fiind menţinută la 0,5%.

Pentru retragerile de cash în euro comisionul minim s-a triplat de la 1 euro la 3 euro. Banca a scumpit şi plăţile în lei către conturi din alte bănci, mărind numărul de tranşe valorice pentru care sunt stabilite comisioane specifice: de la 4 lei la 5 lei pe operaţiune pentru sumele mai mici de 500 de lei; 8 lei pentru sume între 500 şi 5.000 de lei; 10 lei pe operaţiune pentru sume între 5.000 şi 50.000 de lei; 21 de lei pentru plăţi de peste 50.000 de lei, faţă de 19,5 lei în prezent.

În cazul plăţilor interbancare în valută, BRD a menţinut comisionul procentual de 0,2% din sumă, însă taxa minimă a crescut de la 10 euro la 15 euro.

Majorări ale comisioanelor de gestiune a conturilor curente au aplicat şi alte bănci mari precum BCR şi Raiffeisen.