Hotelierul Murad: Am făcut bugetele pentru anul viitor pe o creştere economică de 1% şi un curs valutar de 4,8 lei la un euro

Autor: Mirabela Tiron 18.10.2012

Omul de afaceri de origine libaneză Mohammad Murad, preşedintele grupului de firme Perla Majestic, cu activităţi în turism, spune că anul acesta aşteaptă venituri de 20 de milioane de euro de la hotelurile pe care le conduce, în creştere cu 8% faţă de anul anterior.

"Până acum, anul acesta a fost mai bun decât cel de anul trecut. Gradul me diu de ocupare la ho te lurile din Capitală a fost de 50%, faţă de 46% anul trecut. Se zo nul de vară a adus mai mulţi clienţi în ho telurile de la mare, am asistat la o re venire a turismului", a declarat omul de afaceri.

Libanezul are şase hoteluri pe litoral, printre care Phoenicia Holiday Resort, Perla Majestic, Majestic Olimp, Majestic Jupiter (şi două în construcţie), care au adus încasări de 10 mil. euro vara aceasta, potrivit lui Murad. El mai deţine două hoteluri şi în Capitală, unităţile Phoenicia Grand Hotel cu 348 de camere şi Phoenicia Express din Bucureşti, care vor genera încasări tot de 10 mil. euro, funcţionând însă tot anul (ho telurile de la mare funcţionează în perioada mai - septembrie). La sfârşitul anului 2009, Murad a deschis în zona de nord a Capitalei Phoenicia Express, în urma unei investiţii de 8 mil. euro.

Planurile lui Murad

"În realizarea bugetului de anul viitor am luat în calcul o creştere economică de 1%, cred că prognoza FMI de 2,5% nu este realistă, şi un curs valutar de 4,8 lei la un euro. La hotelurile pe care le am aştept venituri mai mari cu 8%", a spus el.

Mohammad Murad spune că anul acesta mai mulţi clienţi de business s-au cazat în hotelurile din Capitală, cererea şi interesul pentru unităţile din Bucureşti fiind pe un trend ascendent. Cu jumătate din camere ocupate, omul de afaceri spune că a depăşit si tuaţia din 2009, când hotelurile funcţio nau la un grad mediu de ocupare de 43% faţă de 64% în 2008. În acel an de criză, omul de afaceri a renunţat la ju mă tate din angajaţii care lucrau în hotelul Phoenicia Grand Hotel şi a făcut disponibilizări şi în hotelurile de pe li toral, pe fondul scăderii cifrei de afaceri. Şi alţi proprietari de hoteluri au recurs la concedieri pentru reducerea costurilor.

Murad este unul dintre cei mai mari investitori în turismul românesc după numărul de camere din hoteluri. Pe litoralul românesc mai deţin hoteluri Josef Goschy, George Copos, dar şi Gheorghe Hagi. Murad a început lucrările de construcţie la un hotel nou anun ţat în Năvodari, în continuarea com plexului Phoenicia Holiday Resort.

Hotelul va avea 300 de camere. Investiţ ia estimată se ridică la câteva milioane de euro. Până în iunie anul viitor ar trebui să se finalizeze construcţia, potrivit lui Murad. Anual pe litoralul românesc ajung între 1,2 şi 1,5 milioane de turişti, cei mai mulţi fiind români.

Cine este Mohammad Murad

Omul de afaceri de origine libaneză a venit în România la vârsta de 19 ani pentru a studia medicina. După ce şi-a finalizat studiile în 1988, s-a angajat în cadrul Spitalului Colentina. El nu a practicat însă meseria de medic pentru o perioadă îndelungată, deoarece a intrat în afaceri, urmând tradiţia familiei. Pe lângă hoteluri, Murad mai con trolează lanţul de restaurante Spring Time, producătorul de pateuri Mandy şi mai multe afaceri în domeniul imobiliar.