Producătorul de hârtie Vrancart Adjud a continuat angajările şi a ajuns la peste 1.000 de oameni

Autor: Laurentiu Cotu 18.10.2012

Producătorul de hârtie şi carton Vrancart (VNC), controlat de SIF Banat-Crişana, a recrutat în primele nouă luni ale acestui an 142 de oameni, ajungând la 1.049 de angajaţi. Compania spune că recrutările vor continua în perioada următoare "în funcţie de necesităţi".

VRANCART produce şi comercializează ambalaje din carton ondulat (cutii), hârtie pentru carton ondulat, hârtii igenico-sanitare (role care se obţin în urma prelucrării hârtiei, celuloză şi prosoape de bucătarie).

Totodată, compania reciclează maculatură prin intermediul celor 15 centre proprii din Bu cureşti, Focşani, Botoşani, Mediaş, Constanţa, Bacău, Arad, Iaşi, Braşov, Sibiu sau Argeş.

În prezent, capacitatea anuală a fabricii Vrancart din Adjud este de 75.000 de tone de hârtii pentru carton ondulat, 68.000 de tone de carton ondulat, plus 25.500 de tone de hârtii igienico-sanitare (livrate sub formă de semifabricat pentru prelucrare, dar şi role de hârtie igienică şi role industriale).

Creştere de 5,7% la semestru

"Pentru anul în curs estimăm o cifră de afaceri de peste 184 de milioane de lei. Am luat în considerare volumul previzionat al vânzărilor pe grupele de produse hârtie pentru carton, carton ondulat şi hârtii igenico-sanitare, precum şi evoluţia pieţei pentru aceste produse, a preţurilor sau a cursului de schimb valutar", a declarat pentru ZF Transilvania Mihai Botez, director general al Vrancart.

În prima parte a anului afacerile companiei au crescut cu 5,7%, la circa 87,3 mil. lei (19,4 mil. euro). Mai mult, Vrancart a raportat pentru primul semestru un profit net de 2,55 mil. lei (580.000 euro), în creştere cu peste 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Anul trecut afacerile Vrancart s-au majorat cu 7,2%, ajungând la 163,8 mil. lei (38,7 mil. euro). Indicatorii realizaţi au fost sub nivelul celor planificaţi din cauză că o parte a instalaţiilor au fost oprite o perioadă mai îndelungată, pe fondul lucrărilor de moder nizare pe care compania le-a realizat în 2011.

Investiţiile au continuat şi în acest an, când compania din Adjud a finalizat implementarea proiectului de modernizare a maşinii de fabricat hârtie pentru carton ondulat, în valoare totală de aproape 52 mil. lei (12 mil. euro).

Din valoarea totală a proiectului, 18,5 mil.

lei (circa 4 mil. euro) reprezintă finanţarea nerambursabilă obţinută în cadrul Programului Operaţional Sectorial - "Creşterea competitivităţii economice" - Axa prioritară 1. "Un sistem inovator şi ecoeficient de producţie", Domeniul de intervenţie "Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor".

Totodată, în primul semestru al acestui an compania a finalizat un alt proiect ce a prevăzut punerea în funcţiune a unui nou generator de abur tehnologic.

Creşte concurenţa

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei, oficialii Vrancart văd pentru perioada următoare o criză acută de lichidităţi, probleme în ceea ce priveşte respectarea termenului de plată de către clienţi, precum şi o înăsprire a concurenţei.

Principalul acţionar al companiei este SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine 74,7% din acţiuni. În luna noiembrie a anului trecut fondurile ING au fost raportate cu o deţinere cumulată de 5,54% din capitalul societăţii.

Printre acţionarii Vrancart se mai numără şi fondul Hyposwiss, care deţine o participaţie de circa 5%.

Principalii jucători de pe piaţa locală de carton ondulat sunt Rondocarton, Pehart Tec, Romcarton, Dunapack Rambox Prodimpex, Vrancart sau Ambro Suceava.

Cifra de afaceri totală înregistrată anul trecut de jucătorii din piaţa de celuloză şi hârtie a ajuns la circa 390 de milioane de euro, mai mult cu 19% faţă de anul anterior, iar volumul total de carton ondulat produs la 243.000 de tone, conform oficialilor Patronatului din Industria de Celuloză şi Hârtie.